Lyckas med köksrenoveringen – planera rätt


En köksrenovering är ett stort projekt som ofta tar både lång tid och kostar en del pengar. Det allra första du behöver göra om du funderar på att renovera köket är att planera hur du vill att ditt nya kök ska se ut och vad det är du vill byta ut.

Det är en bra början att tänka igenom vad det är du vill göra, vilka förutsättningar som finns för ditt kök och vilken budget du har. Vill du ha samma planlösning men nya stommar och luckor eller vill du passa på att bygga om för att få ett kök som större eller mer anpassat för dina behov?

Det kan vara bra att samla alla dina tankar och idéer så att du har en så tydlig bild som möjligt av vad det är du vill ha innan du ber om hjälp från en hantverkare.

Fräscha upp eller totalrenovera köket?

Börja med att fundera över om du vill fräscha upp ditt nuvarande kök med nya köksluckor, nya färger och möjligtvis byta ut någon vitvara eller om du vill riva hela det gamla köket och börja om från grunden. Kanske vill du till och med flytta köket eller ändra planlösningen genom att ta bort eller sätta upp en vägg.

När du väl kommit fram till vilken typ av köksprojekt du har framför dig kan du börja planera hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Leta gärna inspiration på nätet, i tidningar eller i köksbutiker för att få en bild av vad det är du vill ha, var du kan köpa din nya köksinredning och få en ungefärlig prisbild för materialet.

Tänk på att leveranstiden på köksinredning kan vara allt från någon vecka till flera månader om du har otur. Så fråga gärna om leveranstiden i butiken även om du ännu inte exakt bestämt dig för vad du vill ha.

Ett kök innehåller en mängd olika delar där du själv måste bestämma vad du vill ha. Här är en lista på saker att fundera över och som kommer att göra din planering mycket lättare och roligare.

11 tips inför köksrenoveringen

Att renovera ett kök innebär att du måste ta en mängd olika beslut om hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Här är 11 tips som kommer göra planeringen av ditt nya kök lite enklare.

 1. Köksstommar – Hur många och vilka mått vill du ha. Vill du ha skåp eller lådor?
 2. Köksluckor – Färg, antal och utförande.
 3. Bänkskiva – Färg, material och mått. Tänk på att en måttbeställd bänkskiva ofta har lång leveranstid.
 4. Kakel – Hur många kvadratmeter ska kaklas? Vill du ha mosaik, kakelplattor, glasskiva eller färg?
 5. Diskho – Vilken typ av diskho vill du ha? Ska den vara underlimmad eller överlimmad?
 6. Blandare - Vill du ha en ny blandare? Har du diskmaskin bör du ha en blandare med diskmaskinsavstängning.
 7. Köksfläkt – Vilken typ av köksfläkt vill du ha? I lägenheter måste man ofta ha en kolfilterfläkt medan man i villor eller radhus kan koppla en utsugsfläkt där luften leds ut genom ett ventilationsrör direkt ut ur huset. En annan variant som kan vara aktuell i flerbostadshus är fläktkåpan där motorn drivs centralt och enbart spjället behöver öppnas vid matlagning.
 8. Belysning och eluttag – Vill du ha integrerad belysning och eluttag under överskåpen och var behövs eluttag på väggarna?
 9. Vitvaror – Vilken typ av vitvaror vill du ha, finns det förberett för eventuell diskmaskin, ska vitvarorna var integrerade i skåpen?
 10. Golv – Ska du lägga om golvet i samband med renoveringen? Vilket golv vill du ha och hur lång är leveranstiden för det nya golvet?
 11. Väggar, tak och lister – Ska väggar, tak och lister målas om eller vill du tapetsera i köket?

När du börjat få en tydligare bild av hur du vill ha ditt nya kök är det dags att fundera på hur dina planer ska bli verklighet. Finns det några delar du vill göra själv eller vill du ta hjälp av en hantverkare som hjälper dig från början till slut?

Alla köksrenoveringar är olika och det gör att kostnaden för att renovera ett kök skiljer sig mycket åt beroende på projektets omfattning. Här kan du läsa mer om vad som påverkar priset på din köksrenovering.

Vad ska ingå i din offertförfrågan?

När du väl bestämt dig för hur du vill ha ditt kök och vad du vill ha hjälp med är det dags att ta in offerter från hantverkare som hjälper dig. Kom också ihåg att det ibland krävs vissa behörigheter och specialkunskaper när du renoverar köket. Det är olika beroende på hur din renovering ser ut och vilka specialistkunskaper som krävs. Här nedan följer några exempel på behörigheter som kan vara relevanta vid en köksrenovering:

När du formulerar din offertförfrågan är det bra att vara så noggrann som möjligt. Ju mer utförligt du kan beskriva ditt uppdrag för byggfirmorna desto bättre offerter kommer du att få. En bra början när du ber om en offert är att ha med följande:

 • Bostadsort och önskat start- och slutdatum
 • Antal kvadratmeter som ska renovera
 • Bostadstyp och byggår
 • Kökets befintliga skick
 • Totalrenovering eller mindre ombyggnation
 • Renoveringens omfattning; vill du ha hjälp med rivning, montering, målning
 • Antal köksskåp som ska monteras
 • Önskade materialval. Bänkskiva i laminat, trä eller sten
 • Eventuellt inbyggda vitvaror
 • Omfattar renoveringen el, gas och vattenarbeten
 • Om jordfelsbrytare finns vid eventuella elarbeten
 • Inköp av material och bortforsling av skräp
 • Ritningar om möjligt
 • Övriga önskemål
Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig