Guide
Guide till golvslipning
2024-04-11
Har du hittat ett vackert trägolv under plastmattan? Eller har ditt trä- eller parkettgolv fula märken från möbler, skor och husdjur? Genom att slipa golvet får rummet ett nytt, fräscht helhetsintryck. Vi guidar dig med tips inför golvslipningen!
Vilka golv går att slipa?
Det första du måste ta reda på är om ditt golv går att slipa. Ett trägolv har ofta tillräckligt tjock slityta för att klara en golvslipning. Det går också bra att slipa ett parkettgolv, så länge träskiktet är minst 2,5 mm tjockt. Ett laminatgolv med en träimitation går däremot inte att slipa.
En professionell golvslipare har både kunskap och erfarenheter, samt vet vilka golv som kan slipas och hur arbetet ska planeras. För bästa resultat rekommenderar vi därför att lägga ut ditt uppdrag på Offerta, och jämföra olika offerter på golvslipning.
Få offerter på golvslipning
Lägg ut uppdragVad ska jag tänka på inför en golvslipning?
En golvslipning är ett stort arbete som kräver förberedelse. Rummet ska tömmas på alla möbler, eventuellt ska alla lister plockas bort och golvet ska rengöras ordentligt. Ett tips inför slipningen är att sätta upp någon typ av dammskydd för dörren så att damm från slipningen inte sprids till resten av huset.
Vad ska jag tänka på vid val av företag?
Det är inte alltid enkelt att veta hur du anlitar den bästa hjälpen. Detta kan du tänka på när du ska välja företag:
Ställ mycket frågor
Fråga företaget allt du undrar, hellre för många frågor än för få. Det ger en bra uppfattning om företaget och om de kan sin sak eller inte. Kolla gärna vad de tycker och be om deras åsikt. Kolla på recensioner och läs mer om företaget online.
Kolla på certifieringar
Se också över att företaget har certifieringar och utbildningar som krävs för att utföra jobbet. Ett tips är att kolla om företaget finns på sociala medier och lägger upp bilder på utförda projekt. Om man är osäker så kan du be om att få ringa tidigare kunder.
Det kan också vara tryggt att ta reda på om golvfirman är ett auktoriserat företag och vilka behörigheter som finns.
Innan du anlitar en golvslipare
När du gör en offertförfrågan är det bra att specificera arbetet så noggrant som möjligt. Ju mer omfattande beskrivning, desto mer rättvisa offerter kommer du att kunna välja mellan. När du skickar in din offertförfrågan via Offerta får du upp till sex offerter från golvföretag som arbetar med golvslipning. I lugn och ro kan du jämföra offerterna och välja det företag som bäst stämmer överens med dina behov och önskemål.
Vad ska jag tänka på efter golvslipningen?
När golvslipningen är klar är det dags att ytbehandla golvet. Golvet kan behandlas med lack, olja, vax eller lut. Detta kan du tänka på vid val av efterbehandling:
Lack
Lack är en vanlig och slitstark ytbehandling av trägolv och parkett.
Olja
Olja lyfter fram träets ådror och ger golvet en varm, mjuk och levande yta.
Vax
Med vax får du samma utseende som vid olja och samma slitstarka yta som vid lack.
Lut
Det går också bra att luta golvet. Lut passar bäst på furu- och grangolv och ger en gammaldags känsla. Ett lutat golv bör efterbehandlas med lack eller olja för en bättre hållbarhet.
Vad kostar en golvslipning?
Kostnaden för en golvslipning beror bland annat på golvets skick, storlek och typ av ytbehandling. Väljer du att anlita en golvfirma kan du räkna med en kostnad på 100–300 kronor per kvadratmeter.
Få kontakt med upp till 6 företag nära dig. Gratis och utan att binda dig!
Se om andra kunder gett ris eller ros. Av 48000+ omdömen har 94% satt toppbetyg.
Se om företagen har rätt kompetens - behörigheter & referenser, allt på ett ställe!
Beskriv uppdraget
Upp till 6 företag hör av sig
Jämför och välj