Guide

Konsumentcase - allt du behöver veta om golvslipning

2023-05-31

Före-och efterbild golvslipning, en bild med mörkt trägolv, en bild med ljust trädgolv med ett par tofflor

Familjen i Upplands Väsby köpte sin villa 2021 och insåg snabbt att nästan hela golvytan på nedervåningen behövde en uppfräschning. Villan byggdes 1919 och golven hade slipats och lackats på 70-talet med en mörk lack som nu var både sliten och drog ner helhetsintrycket. Vi har hängt med i hela golvslipningsprocessen för att ge svar på det mesta.

Inför renoveringen

Vilken yta ville ni ha på golven?

Hos oss fanns en tydlig idé om att ha ljusa skurgolv när vi köpte huset. Att få bort den skavda mahognyfärgen som fanns på golven som var sliten och gjorde köket jättemörkt. I och med att ingen av oss renoverat tidigare och inte visste vad det kostade så valde vi att hitta ett företag via Offerta. Vi visste att vi ville bevara den gamla stilen i huset och gärna få tillbaka golven till original.

Mörkt trägolv

Hur hittade ni ett företag som kunde hjälpa er?

Vi la in en förfrågan om golvslipning på Offerta och fick snabbt kontakt med två företag. Efter att ha haft telefonkontakt med företagen och fått en ungefär prisuppskattning valde vi att boka in ett platsbesök med ett av företagen.

Kunde ni bo i huset under tiden? Hur gick processen till?

Vi fick snabbt insikt om att det var bra att dra igång golvarbetet så fort vi fick tillträde till villan så vi hörde av oss till säljarna och frågade ifall vi kunde komma med ett företag och kolla på golven. Väl på plats hade vi ett jättebra möte med projektledaren på golvföretaget. Han var supernoga och lyssnade verkligen på våra önskemål och gav oss råd kring ytbehandling och vad vi skulle göra.

Test av golvplankor

Hur tänkte ni med färg på golvet, lack och olja?

Vår originalplan var att välja en neutral hårdvaxolja för att få fram den gamla känslan på golven i köket och vardagsrummet och vi fick se flera prov på gamla plankor. Samtidigt ville vi åt den där ljusa känslan av skurgolv och då hjälpte han oss välja rätt nyans där de först skulle lägga på en ljusare ton och sen avsluta med neutral hårdvaxolja som finish. När vi gick igenom golvet upptäckte vi också några sprickor och att några plankor behövde bytas ut vilket golvföretaget skulle fixa så att det skulle synas så lite som möjligt på slutresultatet.

I och med att golven var rätt eftersatta kom vi in på nåtning, alltså det som finns mellan plankorna på gamla golv. Något vi inte helt hade koll på innan. I och med att golvet var så pass mörkt kom vi fram till att det bästa var att nåta om golvet på hela nedervåningen för att få ett bättre och mer hållbart resultat. Här fick vi ett tydligt tidschema med hur långt tid varje del skulle ta och vad priset skulle landa på för respektive del i golvarbetet innan vi bestämde oss.

Hur valde ni företag?

I och med att vi fick så pass gott intryck av de första företag vi bokade möte med och deras offert var tydlig, utförlig och låg inom rätt prisradie kändes det helt rätt att köra på dem. De hade dessutom fina recensioner och kunde visa flera referensbilder på tidigare golv de gjort. Men framförallt var det att projektledaren visste så mycket om golv som gjorde att vi valde dem. Det kändes som om vi var i helt trygga händer.


Vad ska man mer tänka på vid val av företag?

Fråga företaget mycket, hellre för många frågor än för få. Det ger en bra uppfattning kring om de kan sin sak eller inte. Även om det vet svaret så kolla vad de tycker och be om deras åsikt. Kolla recensioner och kolla upp företaget online. Vi fick ett jättebra intryck av företaget vi valde och de kändes väldigt kunniga inom området vilket recensionerna bara bekräftade.
Se också över att företaget har certifieringar och utbildningar som krävs för att utföra jobbet. Det går också bra att kolla tex omsättningen på alla bolag och kolla om företaget finns på sociala medier och lägger upp bilder på utförda projekt. Om ni är osäkra så be att få ringa tidigare kunder.

Firma slipar golv

Under renoveringen

Hur mycket av renoveringen hade ni planerat innan ni valde företag?

För oss var det bra att vi planerade in golvrenoveringen till tillträdet så att vi kunde köra igång direkt när huset var tomt. Det hade varit påfrestande att slipa, nåta om och olja in golvet om vi hade bott i huset då alla möbler och allting måste bort under tiden. Företagen använder dock sig av dammfria slipningmetoder vilket gjorde byggdammet minimalt. Vi byggde samtidigt en vägg på övervåningen så det var viktigt att synka med byggarna där uppe så att damm inte kom ner och satte sig i oljan när de var dags för ytbehandlingen av golvet.


Vem handlade vad?

Företaget köpte in allt material som behövdes och tillhandahöll alla maskiner. De hittade även plankor som matchade vårt gamla golv där de gjorde lagningar. Vi valde endast vilken typ av hårdvaxolja som skulle användas.

Vad behövde ni förbereda innan renoveringen drog igång?

Det viktigaste är att det är tomt när de drar igång och att ingen går på golven under tiden som renoveringen sker. Sen är det viktigt att följa företagets rekommendationer om torktid och när man kan börja flytta in tunga möbler. Vi valde att bo någon annanstans under tiden som golvet fixades i och med att vi annars inte skulle haft tillgång till köket.

Uppstod det några missförstånd under renoveringen?

I och med att vi fick ett tydligt tidschema visste vi precis när varje del i renoveringen skulle ske och kunde synka det. Vår projektledare ringde också sista dagen för att bekräfta att allt var färdigt och kolla så att vi visste vad som gällde nu och ge oss några bra tips på hur vi skulle behandla golvet från och med nu. Vi kändes oss hela tiden trygga med att kunna höra av oss om det var något vi undrade över.

Kök innan och efter golvslipning


Hur lång tid tog renoveringen?

2 veckor, men då gick hela första veckan åt till att nåta om golvet. Hela nedervåningen är på 50 kvm så det var en del jobb, ofta slipar man kanske ett rum i taget om man bor där och då går det mycket snabbare.

Hur mycket kostade det?

Totalt kostade det ca 35 000 kr och då ingick allt. Slipning, spårning av gammal nåt, ny nåt, lagning av plankor, slipning av trösklar och hårdvaxolja i två nyanser.

Snabbguiden till en lyckad renovering

  • Prata med flera företag och kolla vilka som förstår er vision, är kvalificerade, ger bra garantier och en prisbild som passar.

  • Ha en ungefärlig bild av vilket slutresultat ni förväntar er och ställ frågor och ta hjälp av proffsen.

  • Jämför och kolla vad som ingår i offerterna. Vissa inkluderar material och resor, andra specificerar det separat.

  • Sätt en tydlig tidsplan och stäm av hur ni kommunicerar under renoveringens gång så att renoveringen slipper stanna upp när de väntar svar eller om det uppstår missförstånd.

  • Berätta för grannar att ni ska renovera om de kommer att störas under renoveringen och bo på annan plats om ni har möjlighet.

Står du inför en renovering? På Offerta kan du hitta och jämföra företag som genomför renoveringar! Gör en renoveringsförfrågan här

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj