Guide

Tips inför golvläggningen

2023-06-02

Hund dricker vatten på trägolv

Golvläggning handlar om rätt material, installation, kunskap och funktion. För att arbetet ska gå smidigt och resultatet ska bli så bra som möjligt finns det flera saker som är viktiga att tänka på när du anlitar en golvläggare. Här har vi samlat tips och råd som kan hjälpa dig på vägen. Men innan du börjar leta efter golvläggare och börjar jämföra företag och priser är det viktigt att du funderar på vilket resultat du vill ha. Ju mer information du kan ge när du kontaktar golvläggare desto större är chansen för mer rättvisande offerter.

Bestäm vilket golv du vill lägga

Det finns olika motiv till att välja ett specifikt material. Först och främst har vi det estetiska – du vill att golvet ska passa övrig byggstil och inredning – dessutom ska golvet vara praktiskt och tåla den belastning och det slitage som finns i bostaden.

Några av de vanligaste golvtyperna:

Parkettgolv

Ett parkettgolv ger en klassisk och elegant golvyta. Det finns en stor variation i ytskikt, storlek och färgtoner, så när du väl bestämt dig för parkett finns fler val att göra. Du kan enkelt hitta ett parkettgolv som passar just dig! Parkett är hållbart men riskerar att nötas i de utrymmen där det springs som mest. Golvet kan också bli lite blekt på de ställen där solen ligger på. Å andra sidan blir golvet som nytt om man slipar om det och lackar eller oljar.

Linoleum

Linoleum är en miljövänlig, oljebaserad produkt som skapar väldigt slitstarka golv. Håller man golven torra står de emot mycket stor påfrestning. Linoleumgolv finns både som hela mattor och som plattor, som på senare tid blivit otroligt populära exempelvis som schackrutiga golv i kök.

Massivt trä

Riktiga golvplankor har lång livslängd och ger en traditionell och ombonad känsla. Det kräver en del omvårdnad och kan ta mer stryk än andra golvalternativ.

Laminat

Laminatgolv består av en kärna av pressat trä med ett ytskikt av plast och utseendet varierar i det oändliga. Jämfört med massivt trä och parkett tål laminatgolv mycket stora påfrestningar.

Klinker

Ett klinkergolv består av glaserat lermaterial och är populärt främst i badrum och kök. Det ger en lättskött golvyta som egentligen bara behöver torkas av för att hållas fräsch. Kom dock ihåg att golvet kan bli kallt utan golvvärme.

Förutom de här golvtyperna kanske du vilja lägga våtrumsmatta, heltäckningsmatta av textil, golv av kork eller någon annan golvtyp. Det viktiga är att komma ihåg att metoderna för att lägga olika golv skiljer sig åt, så hantverkaren behöver specialkompetens beroende på vilket golv du är ute efter. Dessutom skiljer sig priset åt vad gäller båda inköp och arbetskostnad beroende på vilket golv du väljer. Vissa golv är billigare och enklare att lägga än andra golv.

Innan du anlitar golvläggare

Fundera också på praktiska lösningar för att arbetet ska fortlöpa så smidigt som möjligt. Det är bra att stämma av när du behöver ha flyttat på alla saker där golvet ska läggas. Kanske kommer golvläggningen vara så omfattande att du behöver bo borta under några dagar? Genom att hitta lösningar för praktiska detaljer innan arbetet drar igång kan du fokusera fullt på renoveringen.

När du ska göra en offertförfrågan är det bra att beskriva om du även behöver hjälp med att riva upp och frakta bort det gamla golvet. Fundera även över om du kommer att behöva hjälp med inköp och transport av det nya golvet. I synnerhet med tanke på att det ofta handlar om skrymmande volymer som innebär att du kommer att behöva en arbetsbil eller ett släp.

När du har bestämt dig för vilket golv du vill ha och hur du vill att arbetet ska gå till kan du skapa en offert. Bra att ha med i din beställning är:

Bostadsort och önskat start- och slutdatum

Bostadstyp

Antal kvadratmeter och rum

Befintlig golvtyp och skick

Önskat materialval och golvtyp

Arbetets omfattning. Exempelvis nytt golv, omläggning och reparation

Rivning och bortforsling

Inköp och transport

Med den här informationen kommer du kunna få bra offerter att jämföra med varandra och mot din egen budget för arbetet.

Jämför olika golvläggare

När du tar emot offerter från de olika företagen är det bra att inte endast jämföra kostnadsförslag utan även titta efter omdömen, referenser och behörigheter. Beroende på vilken typ av golv du ska lägga och hur ditt projekt ser ut i övrigt kan det finnas olika behörigheter som är relevanta, men till det kan vara bra att kontrollera om företaget till exempel är ett Auktoriserat Golvföretag. Läs mer om behörigheter här.

Få offerter på golvläggning

Lägg ut uppdrag
Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj

Få offerter gratisFå offerter gratis