Pris

Olika priser för golvläggning

2023-06-26

Mätverktyg på fiskbensgolv

Kostnaden för att lägga ett nytt golv beror mycket på materialval och om du behöver anlita en hantverkare för jobbet. Idag finns det golv som man lägger förhållandevis enkelt själv, som exempelvis klickparkett, vilket kan vara ett alternativ för den som är händig och har tid att göra jobbet själv. Å andra sidan gör en professionell golvläggare jobbet snabbt, och vill du göra den investeringen är du säker på att jobbet blir snyggt utfört.

Jämför priser på golv

Till att börja med kan du jämföra priser på olika typer av golv och fabrikat. När du mätt upp storleken på rummet som är aktuellt för golvläggningen kan du enkelt se vad själva materialkostnaden blir. Mellan tummen och pekfingret kan man utgå från dessa priser – även om det skiljer sig åt mellan olika fabrikat.

Parkettgolv: 150-500 kr/kvm. Klickparkett är oftast det billigaste alternativet
Linoleumgolv: 300-400 kr/kvm
Klinkergolv: Från 200 kr/kvm. Finns i verkligt exklusiva varianter.
Laminatgolv: 50-300 kr/kvm
Massivt trä: 300-400 kr/kvm. Kräver oftast hantverkshjälp.

Detta är riktlinjer och både billigare och dyrare alternativ kan förekomma. En rekommendation är dock att inte snåla allt för mycket. När man lägger in ett nytt golv vill man att arbetet ska bli snyggt och att det håller länge – livslängden är viktig att ta hänsyn till i relation till priset.

Få offerter på golvläggning

Lägg ut uppdrag

Arbetskostnad för golvläggare

När du bestämt vilken typ av golv du vill lägga och att du vill anlita en hantverkare är det dags att ta in offerter från olika golvläggare för att kunna jämföra pris och upplägg. Beskriver du vilket golv du vill lägga och hur stor ytan är kommer du kunna få en bra fingervisning på slutkostnaden.

Behöver du riva ut befintligt golv och eventuellt flytspackla innan du kan lägga in det nya är detta en kostnad som tillkommer. Se till att diskutera detta med golvläggaren på förhand. Undersök också vilket övrigt material, förutom själva golvet, som kommer att krävas för ett snyggt slutresultat.

Med rot-avdraget har du också möjlighet att dra av halva arbetskostnaden.

Fast pris eller timpris?

Att anlita en hantverkare på fast pris kan kännas tryggt för dig som kund. Du vet helt enkelt vad jobbet kommer att kosta och det finns inga obehagliga överraskningar. Detta är dock inte alltid den mest ekonomiska varianten eftersom golvläggaren på förhand tvingas ”ta höjd” för det som skulle kunna inträffa.

Den andra möjligheten är att betala arbetet per timme, vilket för vissa kan kännas lite otryggt. Däremot blir det ofta den billigaste lösningen om jobbet fortlöper smidigt.

Kontrollera också att moms ingår i priset. I offerter till privatpersoner ska moms alltid ingå. Vid större projekt som också ofta handlar om stora summor pengar kan det vara aktuellt med ett antal delbetalningar under arbetets gång. Däremot är det inte att föredra att betala hela summan i förskott.

Det viktigaste är dock att du tar in flera offerter för att jämföra exempelvis pris och omfattning på arbetet. Då får du en bild av prisläget och vet vad du kan förvänta dig.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj