Pris

Vad kostar det att renovera köket?

2023-05-17

Svart kök med krukväxt

Planerar du att renovera köket och vill få en uppfattning om vad det kan kosta? Ingen köksrenovering är den andra lik, vilket gör det svårt att få en exakt prisuppgift innan man bestämt exakt hur köket ska se ut och vilken hantverkare man anlitar.

Det finns alltid en rad faktorer som kommer att påverka priset på din köksrenovering i olika utsträckning. Har du koll på dem kan du få en bättre uppfattning om vad just din köksrenovering kommer att kosta.

Storleken på ditt kök kommer självklart att ha en avgörande betydelse för priset på din renovering. Ju större kök, desto mer material behöver köpas in och desto mer jobb behövs för att montera det.

Priset kommer också att vara beroende av om du vill göra en totalrenovering, inklusive rivning av gammalt kök och upprustning av väggar eller enbart byta några luckor och vitvaror. Är det ett ännu större projekt med flytt av väggar, el och vatten kommer både arbetskostnad och materialkostnad givetvis att bli betydligt högre.

Viktiga kostnadsposter i köksrenovering

För att få översikt av kostnaden för att renovera köket är det bra att titta på arbetet i tre områden: vilken inredning och vilka vitvaror du vill ha, vilket övrigt byggmaterial som krävs och hur arbetskostnaden ser ut.

Köksinredning och vitvaror

För en genomsnittlig köksrenovering står materialet ofta för en stor del av den totala renoveringskostnaden - och den är dessutom ganska enkel att få en uppfattning om redan i planeringsstadiet. Därför är det bästa sättet för att få en indikation om vad din köksrenovering kommer att kosta att börja med att ta reda på ett ungefärligt pris för din köksinredning och vitvaror.

Titta på inredning och vitvaror hos olika leverantörer och tänk på att priserna kan skilja sig betydligt beroende på vilken leverantör du väljer.

Kostnaden för denna post kan variera i oändlighet. Beroende på köksleverantör kan den landa på allt mellan 50 000- 200 000 kronor för ett normalstort kök.

Byggmaterial

Ju mer jobb och underarbete det är utöver montering av det ny köket desto mer övriga materialkostnader kommer att tillkomma. Ska du passa på att lägga om golvet eller måla tak och väggar får du räkna detta som övrigt material. Bor du i ett gammalt hus eller lägenhet kan både tak och väggar behöva förstärkas innan du kan fästa skåpstommarna i väggen på ett säkert sätt.

Ta alltid höjd för extra materialkostnader för oväntade situationer som kan dyka upp under arbetets gång. Du väljer själv om du vill köpa allt övrigt material själv eller om du vill att din hantverkare hjälper dig med dessa inköp för att vara säker på att de alltid har vad som behövs under arbetets gång.

Övrigt material kommer alltid att behövas i viss utsträckning. Räkna med från 10.000 kronor och uppåt beroende på omfattningen av ditt projekt.

Arbetskostnad

Arbetskostnaden för en köksrenovering är beroende av alla ovanstående faktorer. Ju större kök och ju mer omfattande projektet är, desto fler timmar kommer jobbet att ta.

Det är upp till dig om du vill ha ett fast pris eller betala ett löpande timpris beroende på hur lång tid renoveringen tar. Det är också bra att avtala om vad som händer om oväntade händelser dyker upp som gör att projektet drar ut på tiden. Det kan vara allt från försenade leveranser till sjukdom och oförutsedda händelser under arbetets gång.

Arbetskostnaden är svåruppskattad och beror på allt från antal timmar till bostadsort och hur omfattande din köksrenovering är. Arbetskostnaden för en köksrenovering av ett normalstort kök kan landa på allt från 25 000 kronor till 70 000 efter rot-avdraget. Med rot-avdrag kan du kan få upp till 50 000 kronor i avdrag på arbetskostnaden per person och år. För mer information, läs vår genomgång av rot-avdrag.

Övrigt om pris på nytt kök

När du ber om en offert från en byggfirma för en köksrenovering är det viktigt att se till att den innefattar allt du vill ha hjälp med så att du slipper övriga oväntade kostnader. Det kan handla om allt från hjälp med inköp och transport av material, rivning av gammalt kök till bortforsling av gamla skåp, vitvaror och emballage. Kontrollera också att priset omfattar allt arbete inklusive el och vatten innan du accepterar en offert.

Oavsett hur noga du planerar är det alltid bra att ha en extra buffert för oväntade händelser om något skulle inträffa.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj