Inspiration

Drömmiga kök att inspireras av

2023-09-05

Svart kök med vitt kakel och köksbord i ljust trä

Snygg design, kvalité och funktionella detaljer är något många drömmer om i köket. Det långsiktiga tänket har också hittat in och en hållbar livsstil får ta större plats när vi väljer köksinredning. De vita, minimalistiska köken får konkurrens av varma, inbjudande kök med jordnära färger eller mörka modiga kulörer och vackra detaljer.

Låt dig inspireras av dessa fina kökstrender som många är förtjusta i, kanske hittar du din kökskärlek?

En förkärlek för grått

Det grå köket har verkligen tagit oss med storm, och vi gillar det! För dig som inte vill ha vitt men ändå är ute efter skandinavisk minimalism, är det grå köket ett bra mellanting. Det är också lagom för de som tycker att ett svart kök kan kännas för hårt.

Grå toner upplevs lugna och är enkla att kombinera med andra material utan att tappa en avskalad stilrenhet. Det grå blir särskilt snyggt mot avskalade, vita ytor där detaljer i marmor och mässing fortfarande är en favoritkombination hos många. Här finns både släta och snyggt profilerade luckor att välja. Kombinera dessa tillsammans med vackra beslag i metall och läder, och få en stilren helhet.

Grått kök för inspiration

Lantlig romantik

Det romantiska köket med lantliga detaljer tilltalar många. Typiskt för den här stilen är att enkelheten i detaljerna ofta lyfts fram. Här syns rejäla bänkskivor i trä och redskap som får hänga direkt på väggen i avsaknad av väggskåp. Här är det givet med vackert profilerade luckor och spröjsade vitrinskåp med klassisk stil. Ett rutigt golv kan skapa en retrokänsla och bidra till en inbjudande atmosfär.

Det finns också mycket att inspireras av från shakerstilen - där funktionalitet och enkelhet får ta plats. Stilen karakteriseras av avskalade, rena linjer och rustika detaljer och ger en härligt lantlig ombonad känsla, med skålformade beslag och jordnära färger på luckor och skåp.

Lantliga kök för inspiration

Midnattsblått och skogsgrönt

Att välja ett mörkgrönt kök är verkligen en kontrast till det vita som tidigare dominerat. Istället för en steril minimalism skapar mörka, midnattsblå kulörer ett charmigt och lugnt intryck. Den blå färgen passar fint på utskurna, lantliga luckor tillsammans med ljusa detaljer som bryter av. Addera skimrande metall på kranar och beslag samt en bänkskiva i marmor - för ett dramatiskt tidlöst intryck. För den som föredrar gröna nyanser finns riktigt mörka skogsgröna varianter som kan matchas på ett liknande sätt. Även denna färg poppar tillsammans med mässing och kritvita väggar.

För den som inte vågar sig på exakt så mycket färg, kan en mintig pastell ändå sätta färg i köket och skapa en härlig känsla. Tillsammans med koppar och ett enkelt kakel, skapar det även en mjukare industriell känsla med charm som är lätt att tycka om.

mörkgröna kök för inspiration

Det hållbara köket

Hållbarhetstänket är i fokus när det kommer till inredning och så även i köket. Här önskar vi lösningar som gör skillnad på riktigt och det blir vanligare att installera särskilda behållare för kompost och avfall samt att efterfråga vattensnåla kranar. Fokus hamnar också på att välja material med omsorg för miljön, där återvunnet material tar allt mer plats. Att färger och tillverkningsprocesser är etiska och giftfria blir också viktigt.

För den som inte vill riva ut ett fungerande kök blir det också allt enklare att måla eller byta ut luckorna för att göra en mindre uppfräschning. Kolla även efter begagnade kök som blir nytt i ditt hem!

Grått kök för inspiration

Oavsett vilken stil du föredrar, eller om du faktiskt gillar ditt kök precis som det är, så är det viktigaste att du har en kök där du kan trivas. Hos de allra flesta är köket hemmets hjärta och har tagit över rollen som sällskapsrum.

Eftersom vi tillbringar så mycket tid i våra kök förtjänar de att få lite extra omtanke. Så när du vill byta ut dina köksluckor, ersätta gammal inredning eller göra en omfattande köksrenovering så kan våra erfarna företagare hjälpa dig känna dig som hemma i köket. Lägg ut ditt uppdrag här!

Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.