Guide

Håll koll på detta vid om- eller tillbyggnad

2023-05-30

Utbyggnad i hus

Behöver du mer utrymme? Att låta huset växa och omformas i takt med dina behov kan verkligen förändra och förbättra din situation. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur man kan förändra sin bostad, men det finns också realiteter att ta hänsyn till. Några exempel är bygglov och ritningar, hur lång tid projektet får ta, vem som ska genomföra det och inte minst dina ekonomiska förutsättningar.

Många saker går att göra själv medan andra uppgifter definitivt är bättre att överlåta till erfarna hantverkare. Mycket beror på exakt vad som ska göras – en om- eller tillbyggnad kan innefatta ett nästintill obegränsat antal projekt.

Det finns också en del praktiska saker som kan vara bra att tänka på när man anlitar en byggfirma för att utföra en om- eller tillbyggnad. Här sammanfattar vi några av de viktigaste.

Planering inför projektet

Att bygga om eller till behöver inte vara ett jättestort projekt. Kanske vill du förvandla ett rum till två genom att sätta upp en skiljevägg eller bygga ut din entré för att skydda den mot vädrets makter och göra den mer estetiskt tilltalande. Men ju större ditt projekt är desto viktigare är det att planera rätt.

Ditt första steg är att så detaljerat som möjligt skriva ner vad du vill åstadkomma och hur du vill ha resultatet. Då får du något att kommunicera med de hantverkare du kommer kontakta.

I många fall kan du till och med behöva hjälp av fackmän för att komma längre än idéstadiet. Exempelvis vill du förmodligen inte som lekman riskera att förändra bärande konstruktioner. Ur både försäkrings- och säkerhetssynpunkt är det bäst att få rådgivning av ett proffs redan innan projektet når ritbordet.

Bygglov och ritningar

Om du ska bygga till måste du veta hur stor tillbyggnad du får göra och hur den får placeras. Det kan också finnas särskilda lokala restriktioner som du kan ta reda på genom att beställa en detaljplan från kommunen eller kontakta stadsbyggnadskontoret.

Bygglov är ett måste för alla tillbyggnader som är större än 15 kvm. Det innebär att du behöver vara ute i god tid innan projektet är tänkt att påbörjas med ritningar och en bygglovsansökan.

I vissa fall kan det vara klokt att anlita en arkitekt som inte bara kan hjälpa dig med en bygglovsritning utan även ge dig ett oberoende och enhetligt underlag för en offertförfrågan.


Du kommer oavsett att behöva en bygglovsritning för att göra en bygglovsansökan. Noggrann planering är A och O för att slutresultatet ska bli som det var tänkt – så att köpa några timmar av en professionell arkitekt kan vara en riktigt bra investering.

Få offerter på bygglovsritning

Lägg ut uppdrag

.

Sätt budget för om- eller tillbyggnationen

I det här stadiet är det förstås också viktigt att ha en budget på plats:

Hur mycket kan du tänka dig att investera?

Behöver du ta lån för att finansiera om- eller tillbyggnaden?

Har du tagit höjd för eventuella extrautgifter?

Kommer du att få maximalt rot-avdrag för projektet?


Frågorna är många. Kostnaden för en och samma om- eller tillbyggnad kan variera kraftigt beroende på flera faktorer, inklusive materialval, hur mycket du är villig att göra själv och naturligtvis hur mycket hantverkarnas tjänster kostar.

För mer information kan du läsa vår artikel om priset på om- och tillbyggnationer.

Vilka hantverkare behöver du?

För det mesta är det relativt självklart vilka hantverkare du behöver till ditt om- eller tillbyggnadsprojekt. Snickare, målare och plåtslagare kan vara självklarheter vid en tillbyggnad, men vissa kanske man inte tänker på i startskedet. För att dra fasta elinstallationer är exempelvis en auktoriserad elektriker ett måste. Om du behöver vatten och avlopp behöver du anlita en rörmokare och så vidare.

Vissa byggföretag erbjuder totalentreprenad, vilket innebär att de hjälper dig med hela projektet från början till slut och även anlitar eventuella underentreprenörer. Det är många gånger den enklaste lösningen – särskilt för dig som inte tänkt göra så mycket själv – eftersom du då kan få alla kostnader samlade på en och samma offert och inte riskerar att förbise någon väsentlig del av arbetets omfattning.

Tänk på det här när du tar in offerter

När du ska skicka iväg din offertförfrågan är det viktigt att vara noggrann med att specificera exakt vad som ska ingå i uppdraget. Oavsett om du bara vill ha hjälp med valda delar eller söker ett företag som erbjuder helentreprenad. Ta reda på vad som ingår och vad som ses som tilläggskostnader. Du behöver också utse en ansvarig byggare och kvalitetsansvarig för projektet.

Checklista – bra att ha med i din beställning:

Bostadsort

Önskat start- och slutdatum

Antal kvadratmeter

Bostadstyp som ska byggas om

Önskad byggnadstyp

Ritningar, om möjligt

Önskade materialval

Befintligt underlag

Tak-, grund- och isoleringstyp

Andra detaljer och tillägg

Om bygglov krävs och finns klart

Arkitekthjälp och konstruktionsritningar


Ta alltid in offerter från flera företag i den mån det är möjligt, så att du kan jämföra de olika företagen och deras förslag. Tänk på att det är viktigt att kontrollera att företaget har rätt behörigheter. För om- eller nybyggnation kan det såklart röra sig om många olika typer av behörigheter beroende på hur ditt projekt ser ut och vilka arbetsmoment det innefattar. Det kan till exempel vara någon av följande behörigheter:


Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj

Få offerter gratisFå offerter gratis