Guide

Tips när du ska beställa arkitektritning

2023-05-31

Två händer som visar en arkitektritning

Arkitektritningar är ett samlingsnamn för alla typer av ritningar som en arkitekt upprättar. Det vill säga sammanställnings-, uppställnings-, och detaljritningar för en byggnad. Med andra ord – en arkitekt kan hjälpa till i många olika sammanhang.

Om man aldrig tidigare anlitat en arkitekt för att få hjälp med en ritning kan det vara svårt att veta vad man bör fundera på och ha med i sin beställning. Nedan har vi samlat tips och råd för att göra det enklare för dig att beställa arkitektritning.

Skapa bild av hur din byggnation ska se ut

I arkitektritningarna beskriver arkitekten planlösning, utformning av tak och fasad, rummens storlek och så vidare. Därför är det viktigt att du själv vet vad du vill ha. Det är arkitektens jobb att designa och skissa på ett förslag för din byggnation, men ju tydligare bild du själv har av vad du vill åstadkomma, desto lättare och snabbare går det.

Det första man oftast gör är att samla inspiration för att veta vad man vill och få en riktning på projektet.

Det kan vara en god idé att titta runt på andra liknande byggnationer för att få en bild av vad du själv är ute efter och vad du inte vill ha. Det är också bra att fundera på vad byggnationen ska fylla för funktioner och vilka behov du vill att den ska möta. Tänk därför igenom hur du använder och rör dig i din bostad i dag samt vad som är positivt och negativt med din befintliga bostad.

Det kan också vara bra att ta ställning till hur du vill att din byggnation ska vara placerad på tomten i förhållande till väderstreck och solläge.

Vilken hjälp behöver du från arkitektbyrån?

Utöver upprättandet av arkitektritningarna kan en arkitektbyrå även erbjuda andra tjänster senare i projektet såsom projektledning, besiktningar, bygglovshandlingar, konstruktionsberäkningar, konstruktionsritningar, kontrollansvar och slutbesiktning.

Därför är det bra att ange vilken typ av hjälp du är intresserad av. Om du är osäker kan du givetvis nämna det i din offertförfrågan så att ni tillsammans kan diskutera olika alternativ.

Vilka förutsättningar finns för din byggnation

Om du ska bygga nytt eller bygga ut är det bra att ta reda på vilka eventuella krav och restriktioner i form av planbestämmelser som finns via din kommun. I många fall kan arkitekten hjälpa till med detta. Ibland krävs också grannarnas tillstånd för att byggnationen ska kunna genomföras. Oftast är det lättast att presentera själva arkitektritningen för grannarna så att de har något påtagligt att ta ställning till, men det kan vara bra att känna till redan innan du tar fram ritningen.

6 saker att ha med i offertförfrågan av arkitektritning:

illustration-list-check

Ort samt önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Typ av byggnad eller utbyggnad som du vill låta bygga

illustration-list-check

Vilken typ av ritningar och hjälp du önskar

illustration-list-check

Ritningar på eventuellt befintligt objekt

illustration-list-check

Önskade materialval

illustration-list-check

Övriga önskemål

Ju mer detaljerad du är i din offertförfrågan, desto mer rättvisande prisförslag kommer du att kunna få. Just priset kan skilja sig mycket när du anlitar en arkitekt. För en närmre titt på det rekommenderar vi vår artikel om pris för arkitektritning.

Tänk på att en arkitekt ofta lämnar en offert först efter ett första möte – när ni kommit överens om vad du behöver hjälp med.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj