Inspiration

Enkla inredningstips för en minimalistisk känsla

2023-11-02

Ett sovrum inrett i minimalistisk stil. Vita väggar och harmoniska färger.

Är stark och uttrycksfull inredning inte din stil? Trivs du bättre i enkelhet och minimalism? Färg och prylar i all ära, men ibland kan det enkla och rena skapa en ljuv och eftersträvad harmoni. Minimalistisk inredning handlar om att inreda ton-i-ton med få, genomtänkta detaljer.

Avskalade färger

I den minimalistiska inredningen begränsar man ofta antalet färger. En nedtonad palett i grått, vitt och jordnära färger är vanligast för att hitta enkelheten. Dämpade färgtoner är att föredra, men det är inget förbud mot mer rika färger. Nyckeln är att hitta balansen med få och harmoniska färger. 

Två inredningsbilder med minimalistisk design. Ett stort vardagsrum med ljusa färger och stor fönster, samt ett enkelt matbord mot en vacker, vitt vägg.

Less is more 

Minimalismen kännetecknas av att man skalar bort onödiga detaljer, möbler, mönster och former - i det enkla bor det vackra. Det är däremot viktigt att inte låta din inredning bli livlös och tråkig. Inom minimalismen talar man därför om en fokuspunkt, det vill säga en central detalj som fångar blickar. Det kan vara allt från ett konstverk, en spegel, eller en stol.

Du kan exempelvis inreda med en enfärgad bokhylla och harmoniskt organiserade böcker, men låta en stor skål i ett oväntat material ta plats i en av hyllorna. Detta blir bokhyllans, och kanske hela rummets, fokuspunkt - som på ett enkelt och genomtänkt sätt bryter av mot resten av inredningen.

Två inspirerande bilder av vardagsrum inredda i en minimalistisk stil, med ljusa färger och naturligt ljusinsläpp.

Naturligt ljus

Naturligt ljusinsläpp är ofta eftertraktat oavsett inredningsstil. Men för den som är ute efter det enkla och minimalistiska, är ett naturligt ljusinsläpp extra värdefullt. Främst då varje ljuskälla och lampa tar upp utrymme i ett rum. För att behålla det enkla är stora fönster och takfönster ett perfekt sätt att ljussätta ett rum på ett minimalistiskt sätt. Om du däremot inte har tillgång till detta tipsar vi om att inreda med enkla och avskalade ljuskällor, vars ljus påminner om det naturliga. Eller låt den huvudsakliga ljuskällan bli rummets fokuspunkt, exempelvis en iögonfallande taklampa.  

Ett sovrum med minimalistisk inredning. Rummet har mycket naturligt ljus genom ett stort fönster.

Kom igång med din minimalistiska inredning:

illustration-list-arrow

Jobba med former

Det lättaste sättet att komma igång med minimalistisk inredning är genom geometriska former. I linje med minimalismen ska du tänka enkelt, det vill säga enkla former. De “godkända” formerna är kvadrater, rektanglar, cirklar, raka linjer och någon enstaka triangel. Viktigt är att hålla sig till det avskalade, enkla och raka. 

illustration-list-arrow

Välj en basfärg

Utgå från en dämpad färg som sätter din “basfärg”. Den ska sedan sätta tonen för resten av din färgpalett. Det är okej att ha en avvikande färg här och där, men det är viktigt att den är genomtänkt och att den kontrasterar tydligt mot omgivningen.

illustration-list-arrow

Inred kök och badrum

Ett hållbart kakel i en nedtonad färgpalett är ett perfekt val för både kök och badrum. Tänk sedan på att hålla ytorna tomma och satsa istället på en fokuspunkt. Exempelvis en större spegel i badrummet eller tre vackra kryddburkar på köksbänken. 

Vill du rådfråga proffs, eller ta hjälp med inredningen? På Offerta kan du enkelt lägga ut ditt uppdrag och ta kontakt med våra duktiga inredare. Jämför sedan upp till sex offerter från olika företag!

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj