Guide

Maxa utrymmet hemma - 7 tips

2023-10-13

Förvaring i barnrum i naturnära och höstiga färger.

Visst kan man drömma om hur det skulle vara om man bara hade några extra kvadratmeter? Ett hem som sakta börjat bli för trångt är inget drömscenario när ekonomin känns knapp. Att flytta till större innebär för de flesta en ökad boendekostnad och att byta boende är heller inget som görs i en handvändning.

Men måste man ha större för att få plats bättre?

Vi hjälper dig att rota fram de bortglömda kvadratmetrarna som du faktiskt redan har. Här kommer 7 tips till dig som vill bo större, men slippa flytta.

Få offerter från inredare

Lägg ut uppdrag

Utnyttja höjden

Det kanske viktigaste av allt om man vill maximera sitt utrymme är att hitta och använda den tomma yta som finns - och den plats som allra oftast lämnas outnyttjad är den strax under taket. Utnyttja höjden!

Montera avlastningsytor ovanför dörröppningarna, installera ett hyllsystem eller häng upp krokar för att öka förvaringsmöjligheterna. Högt uppe finns mycket plats man inte tänker på, men som kan trolla fram mer fri yta nere på golvet.

Smarta möbler

En ytterligare grundidé när man vill skapa mer utrymme är att satsa på multifunktionella möbler istället för att låta var sak stå för sig. Investera i en säng med förvaringsmöjligheter under, skaffa bäddsoffa, fällbara bord och hopfällbara stolar. Se till att du kan anpassa ditt hem efter olika situationer - 8 middagsgäster kanske inte måste kunna få plats runt bordet på måndag morgon?

Kvinna som rensar i garderoben, hänger kläder på galjar.

Rensa

Var bra på att rensa ut och prioritera platsen du har. Alla mår bra av att rensa i garderoben, kökslådorna och förråden med jämna mellanrum och när man letar utrymme hemma underlättar det enormt att hålla sig organiserad. Rensa bort det som du faktiskt inte använder. Skapa en strategi för dig själv där du lägger märke till vilka saker som bara blir stående och vad du faktiskt behöver ha i ditt hem och optimera utrymmet därefter.

Lev efter säsong

Vissa saker i hemmet används efter säsong, till exempel vinterjackan, fonduegrytan och badkläderna. När man har begränsat utrymme är det smart att leva efter säsong, och det gör du genom att nyttja förrådet eller vindsutrymmet till att stuva undan de saker som du vet kommer bli liggande i några månader.

Grå soffa i skandinaviskt hem med rund spegel ovanför bröstpanel på väggen. Gröna växter, kuddar och filtar.

Reflektera ljus och utrymme med speglar

Även om du inte får ett större utrymme egentligen är det förvånansvärt hur mycket en spegel eller reflektionen av ljus i ett rum kan förändra känslan av rymd. Sätt upp speglar lite här och där i lägenheten som för vidare ljuset in i lägenheten, ger illusionen av mer plats och får det att kännas mindre trångt.

Låt var sak ha sin plats

I mindre utrymmen blir det lätt stökigt, försök därför låta var sak ha sin plats för att underlätta städningen och lättare hålla ordning. Korgar, lådor och skåp kan vara fina inredningsdetaljer för att gömma undan prylar så gott det går.

Platsbygg lösningar efter just ditt hem

Att bygga smarta lösningar anpassade efter just er boendeyta är en bra investering för dig som letar mer utrymme, platsbyggda möbler kan göra skillnad i alla slags hem. Varför inte få till en kökssoffa med förvaringsmöjligheter som passar i ert kök, en garderob på den döda ytan i hallen eller en skrivbordshörna under loftsängen?

Få offerter från byggfirmor

Lägg ut uppdrag

Kom igång!

Är du osäker på hur du skulle kunna optimera just ditt hem för att skapa mer utrymme? På Offerta kan du lägga ut ett uppdrag och komma i kontakt med en expertinredare att ta hjälp av.

Hitta ett inredningsproffs här.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj