Guide

Underhållsplan – det behöver du och din BRF ha koll på

2023-10-19

Utsikt över flerfärgade lägenhetshus vid Lilla Essingen i Stockholm. Framför husen är det grönska och ovanför en blå himmel.

Visst känns det bra när fastigheten är fräsch, fixad och allt fungerar som det ska? En underhållsplan hjälper dig och din bostadsrättsförening att hålla fastigheten i gott skick. Men en uppdaterad underhållsplan är också något ni måste ha, enligt lag.

Här förklarar vi vad en underhållsplan är, varför din bostadsrättsförening behöver den och vad som brukar ingå. Även vad ni ska tänka på när ni inleder ett samarbete för att ta fram planen. 

Vad är en underhållsplan?

En underhållsplan hjälper er att utvärdera och planera er fastighets behov av underhåll. Med en uppdaterad underhållsplan kan ni se till att planera för underhållsåtgärder i förväg. På så sätt kan ni säkerställa ett hållbart och kostnadseffektivt underhåll av fastigheten. Planen kan inkludera underhållsåtgärder för upp mot 50 år framåt. Ett tips är att ta hjälp med din underhållsplan för att försäkra dig att allt finns med.

Få offerter på underhållsplan

Lägg ut uppdrag

Därför ska din förening ha en underhållsplan

Med en underhållsplan kan du och din förening se till att vara proaktiva och kostnadseffektiva för underhållet av er fastighet. En plan som tydligt beskriver de underhållsåtgärder som ni behöver utföra i framtiden hjälper er att förutse kostnader och undvika akuta och dyra underhållsåtgärder. Förebyggande underhåll är en mer hållbar lösning jämfört med avhjälpande underhåll, som syftar till att åtgärda saker som redan gått sönder. Ett välplanerat och strukturerat underhåll av fastigheten höjer både föreningens kreditvärdighet och skapar bättre förutsättningar för fastigheten och alla boende. 

Bostadsrättsföreningar är skyldiga att ha en underhållsplan

Att förvalta och underhålla fastigheten är inte bara ”bra att göra” utan något du och din förening är skyldiga att göra. En misskött fastighet som inte uppfyller regelverkets krav riskerar ingripande från byggnadsnämnden i kommunen. Från och med 2024 är det lagkrav på att ha en underhållsplan som omfattar underhållsåtgärder för 50 år framåt.

Vad ska ingå i en underhållsplan?

Underhållsplanen innehåller vilka underhållsåtgärder som behöver göras för att hålla fastigheten i gott skick, när åtgärden behöver utföras och vad den uppskattade kostnaden för underhållsåtgärden är. I planen ingår mer eller mindre alla typer av underhållsåtgärder som går att planera för. Oförutsägbara reparationer som fuktskador och läckage ingår inte i planen.

Några av de vanligaste underhållsåtgärder som finns med i en underhållsplan är:

illustration-list-check

Stambyte

illustration-list-check

Fönsterbyte

illustration-list-check

Avloppsrensning

illustration-list-check

Fasadrenovering

illustration-list-check

Ommålning

Bra att tänka på innan ni väljer leverantör av underhållsplan: 

illustration-list-arrow

Ta in offerter från flera företag. Priset kan skilja sig mycket. 

illustration-list-arrow

Lista de viktigaste underhållsåtgärderna för just er. Var så specifik som möjligt i uppdragsbeskrivningen.

illustration-list-arrow

Jämför inte bara den totala kostnaden. Jämför också vad som ingår i priset, hur många år planen avser och vad som förväntas av er som bostadsrättsförening för att ta fram den.

Redo att göra fastigheten och era boende en långsiktig tjänst? 

Det är värt att ta in offerter från flera företag och jämföra vad ni får för pengarna innan ni bestämmer er. Skicka in en förfrågan och jämför offerter!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj