Pris

Vad kostar en besiktning?

2024-06-04

Ljusgrön villa bakom en sommaräng

Hur mycket en besiktning kostar beror på flera faktorer, men framförallt på vilka moment som ska ingå i besiktningen. Priserna varierar också beroende på bostadens storlek och i vilket län den utförs beroende på konkurrenssituationen. När du jämför priser från olika leverantörer är det alltid viktigt att kontrollera vad som ingår i besiktningen, eftersom vissa variationer förekommer.

Så mycket kostar en överlåtelsebesiktning

En normal överlåtelsebesiktning som innefattar en genomgång av befintlig dokumentation, okulärbesiktning av tillgängliga ytor och en skriftlig rapport som brukar kallas besiktningsutlåtande, kostar vanligen mellan 6 000 och 7 000 kronor.

Tilläggstjänster och försäkringar att överväga

I en överlåtelsebesiktning ingår ofta bara en kontroll av åtkomliga ytor utan att man gör något som helst ingrepp i bostaden. Vill man ha en mer utförlig kontroll med exempelvis fuktmätning eller provtryckning, vilket är vanligt, får man förvänta sig en högre kostnad.

illustration-list-arrow

Prisintervall

Ett vanligt prisintervall för exempelvis fuktmätning i samband med en överlåtelsebesiktning är 2 000 till 3 000 kronor utöver kostnaden för den vanliga besiktningen.

illustration-list-arrow

Säljarens ansvar vid ägarbytet

Både säljaren och köparen har visst ansvar för husets skick i samband med ägarbytet. Säljaren är skyldig att informera om kända fel och har även ansvar för så kallade ”dolda fel” i hela 10 år efter köparens tillträde.

illustration-list-arrow

Köparens ansvar

Köparen har å andra sidan också ett tungt ansvar vad gäller att undersöka hela fastigheten – inte bara själva huset, utan även mark, övriga byggnader, VVS, radonförekomst och så vidare. En överlåtelsebesiktning är därför närmast ett måste från köparens sida.

illustration-list-arrow

Försäkringar som skyddar båda parter

För både säljare och köpare kan det vara en extra trygghet att teckna försäkringar som skyddar mot exempelvis dolda fel. För att teckna sådana försäkringar krävs alltid en besiktning först och ibland kan företaget som besiktar huset och ställer ut försäkringen vara ett och samma. Försäkringarna är ofta behäftade med olika villkor och varierande självriskbelopp, så även här bör man noggrant jämföra vad man får för pengarna.

Få offerter på besiktning

Lägg ut uppdrag

Jämför priser – men tänk på det här

Som vi redan nämnt är det viktigt att man jämför likvärdiga tjänster. Man bör alltså inte bara teckna avtal med det företag som erbjuder lägst pris utan att först kontrollera vad som ingår i tjänsten.

illustration-list-arrow

Kontrollera priset inklusive moms

Som privatperson är det även viktigt att kolla att alla priser är inklusive moms. Gör också gärna en bakgrundskontroll av den besiktningsman du tänkt anlita och läs omdömen från tidigare kunder eller be om referenser.

illustration-list-arrow

Teckna skriftligt avtal

När du bestämt dig är det dags att skriva ett avtal, som alltid ska vara skriftligt och specificera utförligt vad som ingår i avtalet och vad som uttryckligen inte ingår. Glöm heller inte att tacka nej till de företag du fått offert av men valt bort.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj