Guide
Tips inför nybyggnationen
2024-12-06
Funderar du på att låta bygga ett hus, en friggebod, ett förråd eller kanske en lekstuga till barnen? För många är det en dröm att få vara med och designa stort och smått redan från början. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man anlitar en byggfirma för att låta göra en nybyggnation. För att få vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig.
Vad gäller för nybyggnationer?
För ny- och tillbyggnationer krävs ofta ett bygglov. För att ta reda på om du behöver ett bygglov kan du kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun. Se till att göra detta i god tid innan du påbörjar byggnationen.
Sedan den 1 juli 2014 får mindre bostäder, så kallade Attefallshus, på upp till 25 kvadratmeter samt tillbyggnader på 15 kvadratmeter uppföras utan bygglov. Tänk på att det ändå krävs att du gör en anmälan till kommunen samt ett godkänt startbesked innan du kan börja bygga.
Hur stort får jag bygga?
Oavsett om du planerar att bygga ett hus eller någon mindre byggnation behöver du ta reda på hur stor byggnad du får upprätta, hur den får placeras och andra eventuella krav och restriktioner. Det gör du genom att beställa en detaljplan av kommunen eller gå till ditt stadsbyggnadskontor.
Vad vill du anlita hjälp för?
Det är bra att fundera på hur mycket jobb du vill göra själv och hur mycket hjälp du vill ha. Vill du hjälpa till med några delar själv eller vill du ha en helentreprenad för ditt bygge? Då brukar företaget vanligtvis hjälpa till med allt från bygglovsansökan och bygganmälan till kommunen till markentreprenad, materialrådgivning, projektledning och byggnation. Var noga med att du är införstådd med vad som ingår och vad som är en eventuell tilläggskostnad.
Få offerter på nybyggnation
Lägg ut uppdragBra att ha med i din beställning
Innan du får ett kostnadsförslag från en husleverantör eller byggfirma är det vanligt att ni behöver pratas vid för att diskutera igenom olika förslag. I en inledande offertförfrågan kan det vara bra att specificera sådant du redan vet, till exempel antal kvadratmeter, våningar, storlek på tomt, om du kommer att ta fram egna arkitektritningar eller om du vill ha hjälp med detta, grundläggningsmetod och materialval.
Bostadsort samt önskat start- och slutdatum
Antal kvadratmeter på nybyggnation
Byggnadstyp
Arbetets omfattning. Exempelvis nyckelfärdigt hus eller en stomme
Antal våningar
Önskade materialval
Befintligt underlag
Ritningar om möjligt
Om bygglov krävs och finns klart
Tomtens ägare
Övriga önskemål
Kontrollera företaget
Innan du tecknar avtal med ett företag vill du vara säker på att de är godkända för F-skatt, är momsregistrerade och att de är skuldfria. På Offerta har vi till exempel ett krav på att våra företag måste uppfylla dessa kriterier för att vara anslutna. Glöm inte bort att ta del av omdömen från andra kunder, titta på referensuppdrag och även träffa företagen för att säkerställa att allt känns rätt.
När du anlitar ett företag för nybyggnation är det också viktigt att hålla koll på försäkringar och eventuella behörigheter. Tänk på att dessa kan variera beroende på vad som ingår i just ditt projekt. Här följer några exempel på behörigheter som kan vara aktuella vid nybyggnation:
Auktoriserat elinstallationsföretag: krävs för att få göra elinstallationer
Våtrumsbehörig, BBV: en behörighet för företag som utför våtrumsarbeten
Svensk Brand & Säkerhet, SBSC: certifiering inom brand- och stöldskydd
Auktoriserat Golvföretag: utbildade golvinstallatörer
Fråga gärna både ditt försäkringsbolag där du har en hemförsäkring och företaget du ska anlita om vilka eventuella behörighetskrav som finns och vilka försäkringar företaget har.
Lycka till med byggnationen!
Få kontakt med upp till 6 företag nära dig. Gratis och utan att binda dig!
Se om andra kunder gett ris eller ros. Av 48000+ omdömen har 94% satt toppbetyg.
Se om företagen har rätt kompetens - behörigheter & referenser, allt på ett ställe!
Beskriv uppdraget
Upp till 6 företag hör av sig
Jämför och välj