Vågade kulörer och udda färgfakta

2016-12-16


Går du i målningstankarna? Bra! Då kan det vara kul att veta att det inte finns en enda begränsning på vilken färg du vill ha. Hemligheten heter NCS.

NCS står för Natural Color System och när det kommer till väggfärg används det för att blanda fram en exakt färg. Det innebär att du kan gå till din målare och be om att de ska måla dina väggar med vilken färg du än vill ha i hela världen.

Färgtrenderna för 2017 tyder på att grått håller i sig från 2016, mörka blå klassiska nyanser gör en comeback och rosa får ett rejält uppsving. Och trender i all ära, men när man själv ska välja färg ska det kännas rätt på ett personligt plan. Ibland räcker det med att tänka på vad man själv finner ro i, inspiration eller glädje. Vill du ha färgen av havet hemma? Eller skogen? Eller kanske en detalj i motivet på den där favorittröjan som du sover i varje natt? Färglägg ditt hem med dina egna historier och överraska gästerna när de frågar vad väggfärgen heter.

alt

Vårens hetaste trendfärger

Här är några av vårens absolut hetaste färger. Om det finns någon som faller dig i smaken kan du bara skicka bilden vidare till din målare som kan hjälpa dig att ta fram en NCS-färgkod och blanda till den exakta färgen.

alt
Gammelrosa & djupt gråblå sätter känslan i vår.

alt
Ljusa gråblå nyanser & matt plommonlila gör sig snyggt tillsammans med skarpt vita och svarta inredningskontraster.

alt
Grönt i alla former är en av vårens absolut hetaste färger!

Roliga och onödiga färgfakta:

• Män och kvinnor ser rött på olika sätt. Kvinnor upplever fler nyanser av rött än vad män gör och det beror på att de har två X-kromosomer, i vilken den ena (den män saknar) det sitter en gen som möjliggör att se fler nyanser av rött.

• Blå är den vanligaste favoritfärgen.

• Gult och rött tillsammans gör dig hungrig. Se dig om och fundera på vilka färger snabbmatskedjor använder, ser du något mönster?

• Rött är den första färgen som bebisar lär sig att särskilja från andra färger.

• Myggor dras till mörka färger, särskilt marinblått. Undrar om seglarmodet skulle förändras om de visste detta?

• Du kommer inte se någon gul inredning inne i ett flygplan, gult gör dig nämligen illamående.

• Solen är egentligen inte gul utan vit. Kollar vi på solen från rymden ser vi den också som vit, men atmosfären ”gör” solljuset gult.

• Färger påverkar vårt humör, läs om det här!

Ska du nu måla om ditt hem med dina egna färgpreferenser kan vi hjälpa dig här. Och glöm inte att låta oss veta hur det blev!!!

alt

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig