Guide

Så fungerar rut-avdraget

2023-05-19

Rut-avdraget är en form av skattelättnad som kan användas vid utförande av hushållsnära tjänster i en bostad där du eller dina föräldrar bor eller använder som fritidshus. Rut-avdraget gäller för tjänster inom Rengöring, Underhåll och Tvätt. Du kan också få rut-avdrag för barnpassning, omsorgstjänster, hushållstjänster och vissa typer av trädgårdsarbete.

RUT-avdrag på upp till 75 000 kronor

Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler för rut- och rotavdrag. Du som är över 18 kan som mest få 75 000 kronor i rut-avdrag per år. Tänk på att rut- och rot-avdragen är samma typ av skattelättnad och du kan som mest få totalt 75 000 kr i skattelättnad för rut- och rot tjänster sammanlagt - där hela 75 000 kronor alltså får utgöras av rut-tjänster, medan maxbeloppet för rot-avdrag är 50 000 kronor.

Du kan logga in på Skatteverket för att se hur mycket av ditt rot- och rut-avdrag du använt hittills.


Hur gör jag för att få RUT-avdrag?

När du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med en rut-tjänst kommer du själv att få en faktura från företaget på halva arbetskostnaden. Den andra halvan får företaget ansöka om att få direkt från Skatteverket. Rut-avdraget kommer att registreras på dig, men betalas ut direkt till företaget du anlitat. Arbetet för dig själv blir därmed minimalt.


Vem kan få RUT-avdrag?

För att ha rätt till rut-avdrag måste du själv ha fyllt 18 år och ha varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret. Självklart ska du dessutom ha betalt för en rut-tjänst. Tänk på att företaget du anlitar måste vara godkänd för F-skatt för att du ska kunna få rut-avdrag. Arbetet får inte heller utföras av en närstående eller ditt eget bolag.

För att du ska kunna få rut-avdrag måste arbetet utföras i din bostad, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Även fritidshus, garage och förrådsutrymmen räknas till bostaden. Om du har dubbla bostäder får du göra rut-avdrag för båda bostäderna, men fortfarande som högst 75 000 kronor. Du kan även få rut-avdrag för rut-tjänster som utförs i din bostad i ett annat ESS-land.


Preliminärt rut-avdrag

Ditt rut-avdrag är inte fullt genomfört förrän du fått och godkänt din inkomstdeklaration för året. Även om pengarna har betalats ut i förskott är rut-avdraget preliminärt tills det att du godkänt din deklaration.

Eftersom andra avdrag kan göras före rut-avdraget i i din deklaration måste du ha betalat tillräckligt med skatt för att täcka upp för rut-avdraget du begärt. Du kan alltså inte få mer i rut-avdrag än vad du betalat i slutgiltig skatt. Skulle din skatt inte räcka till kan du få ett återkrav från Skatteverket.


Vilka tjänster ger rätt till rut-avdrag?

Följande tjänster ger rätt till rut-avdrag:

illustration-list-check

Hemstädning

illustration-list-check

Flyttstädning

illustration-list-check

Flyttpackning

illustration-list-check

Trädgårdsarbete

illustration-list-check

Reparation av vitvaror

illustration-list-check

Fiber- och it-tjänster

illustration-list-check

Omsorg och omhändertagande av person

illustration-list-check

Barnpassning

illustration-list-check

SnöskottningSedan den 1 januari 2021 ger fyra nya tjänster också rätt till rutavdrag:

illustration-list-check

Transport till försäljning för återanvändning

illustration-list-check

Möblering och montering av möbler

illustration-list-check

Tvätthjälp

illustration-list-check

Tillsyn av bostad


Mer specifik information om tjänsterna du får rut-avdrag för kan du läsa om på Skatteverkets hemsida.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj