Guide

Så fungerar rut-avdraget

2024-06-12

Kvinna som städar i hemmet, kuddar i olika färger, monstera i bakgrunden

Rut-avdraget är en form av skattelättnad som kan användas vid utförande av hushållsnära tjänster i en bostad där du eller dina föräldrar bor eller använder som fritidshus. Rut-avdraget gäller för tjänster inom Rengöring, Underhåll och Tvätt. Du kan också få rut-avdrag för barnpassning, omsorgstjänster, hushållstjänster och vissa typer av trädgårdsarbete.

Så mycket får du i skattelättnad med RUT-avdraget

Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler för rut- och rotavdrag. I dagsläget kan du som är över 18 år som mest få totalt 75 000 kr i skattelättnad för rut- och rot tjänster sammanlagt per år - där hela 75 000 kronor alltså får utgöras av rut-tjänster, medan 50 000 kronor får utgöras av rot-tjänster.

Nya regler för RUT-avdraget 1 juli 2024

Från och med 1 juli 2024 separeras beloppsgränsen för rot- och rut-tjänster från varandra, då blir det möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut, tillsammans alltså totalt 150 000 kronor.


Hur gör jag för att få RUT-avdrag?

När du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med en rut-tjänst kommer du själv att få en faktura från företaget på halva arbetskostnaden. Den andra halvan får företaget ansöka om att få direkt från Skatteverket. Rut-avdraget kommer att registreras på dig, men betalas ut direkt till företaget du anlitat. Arbetet för dig själv blir därmed minimalt.


Vem kan få RUT-avdrag?

För att ha rätt till rut-avdrag måste du själv ha fyllt 18 år och ha varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret. Självklart ska du dessutom ha betalt för en rut-tjänst. Tänk på att företaget du anlitar måste vara godkänd för F-skatt för att du ska kunna få rut-avdrag. Arbetet får inte heller utföras av en närstående eller ditt eget bolag.

För att du ska kunna få rut-avdrag måste arbetet utföras i din bostad, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Även fritidshus, garage och förrådsutrymmen räknas till bostaden. Om du har dubbla bostäder får du göra rut-avdrag för båda bostäderna, men fortfarande som högst 75 000 kronor. Du kan även få rut-avdrag för rut-tjänster som utförs i din bostad i ett annat ESS-land.


Preliminärt rut-avdrag

Ditt rut-avdrag är inte fullt genomfört förrän du fått och godkänt din inkomstdeklaration för året. Även om pengarna har betalats ut i förskott är rut-avdraget preliminärt tills det att du godkänt din deklaration.

Eftersom andra avdrag kan göras före rut-avdraget i i din deklaration måste du ha betalat tillräckligt med skatt för att täcka upp för rut-avdraget du begärt. Du kan alltså inte få mer i rut-avdrag än vad du betalat i slutgiltig skatt. Skulle din skatt inte räcka till kan du få ett återkrav från Skatteverket.


Vilka tjänster ger rätt till rut-avdrag?

Följande tjänster ger rätt till rut-avdrag:

illustration-list-check

Hemstädning

illustration-list-check

Flyttstädning

illustration-list-check

Flyttpackning

illustration-list-check

Trädgårdsarbete

illustration-list-check

Reparation av vitvaror

illustration-list-check

Fiber- och it-tjänster

illustration-list-check

Omsorg och omhändertagande av person

illustration-list-check

Barnpassning

illustration-list-check

Snöskottning

Sedan den 1 januari 2021 ger fyra nya tjänster också rätt till rutavdrag:

illustration-list-check

Transport till försäljning för återanvändning

illustration-list-check

Möblering och montering av möbler

illustration-list-check

Tvätthjälp

illustration-list-check

Tillsyn av bostad


Mer specifik information om tjänsterna du får rut-avdrag för kan du läsa om på Skatteverkets hemsida.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj