Guide

Rot-och rutavdrag 2023

2023-05-29

2023 är här vilket innebär nya rut-och rotavdrag. Goda nyheter för alla som gillar att uppdatera där hemma och få hjälp med en och annan syssla. Men vad är det egentligen som gäller för den som vill anlita hjälp med renovering och hushållsnära tjänster?

Rotavdraget 2023

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rutavdraget 2023

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

När du anlitat ett tjänsteföretag för rot-och ruttjänster sköter företaget ansökan om avdrag och drar av det på fakturan till dig. Rot-och rutavdraget räknas ihop och du kan högst få en skattelättnad på 75 000 per år, varav rot-avdraget inte får vara högre än 50 000 kr per år.

Husavdrag

Rot-och rutavdraget kallas tillsammans för husavdrag och innebär de avdrag för arbetskostnader som sker i samband med privatpersoners köp av tjänster för hushållet. Husavdraget innefattar hushållsarbete, reparation, underhåll och om-och tilbyggnation.

Det här gäller från och med 2023

Nytt från och med 2021 och som gäller även 2023 är att rut-avdraget numera omfattar tvätt av kläder och hemtextilier, möblering och montering av möbler, tillsyn av bostäder samt transport av bohag till tex secondhand. Perfekt för dig som tex vill att någon ser till sommarhuset under vinterhalvåret eller hjälper till när du rensat ut där hemma under pandemin. Att dessutom kunna få hjälp med tvätten till en rimligare peng är nog många barnfamiljer glada över.

Förstärkt skattereduktionen för installation av solceller

Det gröna avdraget höjs för installation av solceller från 15% till 20% från och med januari 2023. Det innebär att den som istallerar solceller för 100,000 kronor får en skattereduktion på 20 000 kronor istället för 15 000 kronor.

För att nyttja bidragen behöver du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsterna utförs. Du behöver äga och bo i bostaden för att ha rätt till rot-avdrag, för rut-avdrag gäller att du bor i bostaden där tjänsten utförs.

Här är samtliga tjänster som du kan få rot-och rutavdrag för 2023:

Vilka förändringar vill du göra hemma som underlättar vardagen? Hos oss hittar du många tjänsteföretag som kan hjälpa dig med både rot-och ruttjänster. Jämför, kolla recensioner och hitta ditt företag hos oss redan idag.


Eller genom att klicka dig in på valfri kategori ovan.

Så funkar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.