Guide

Anlita hantverkare? Det här är bra att tänka på

2023-07-11

En hantverkare som jobbar med att sätta kakel i ett badrum. Framför honom står stora hinkar med spackel.

Att anlita hantverkare är något de flesta behöver göra med jämna mellanrum. Du kan behöva en hantverkare när något gått sönder eller när du står inför ett nytt och spännande byggprojekt som kräver proffshjälp.

Här reder vi ut vad du behöver ta hänsyn till och tänka på inför valet.

Vad gör en hantverkare?

Hantverkare är ett samlingsnamn för flera olika typer av yrkesroller. De kan till exempel vara snickare, elektriker eller VVS-montör. Vid större byggprojekt behöver du ofta flera olika hantverkare och inte bara en snickare som hamrar och spikar. 

Bra att tänka på när du ska anlita en hantverkare

Först och främst är det viktigt att du och din hantverkare har tydliga och skriftliga avtal där till exempel kostnader, tidsintervall för byggprojektet, omfattning och materialval framgår. Här gäller konsumentlagen vilket innebär att de du anlitar ska utföra sitt jobb på ett fackmässigt sätt. Konsumentlagen finns till för att skydda dig som konsument och du har rätt att klaga på felaktigt utförda arbeten i ditt hem i upp till tio år. Ibland är det dock bra att ha extra försäkringar för arbete som utförs i ditt hem.

Prissättning och betalning

Olika hantverkare tar betalt på olika sätt; medan vissa tar en fast kostnad för jobbet föredrar andra att debitera timpris. Att förstå hantverkarens prissättning är avgörande eftersom det kan påverka kostnaden för ditt byggprojekt. Om projektet skulle dra ut på tiden eller om oväntade problem skulle uppstå som kräver ytterligare arbete, kan du undvika överraskningar i form av högre kostnader. 

Det här gäller ofta vid prissättning:

illustration-list-arrow

Om företaget tar betalt genom ett fast pris får detta pris enligt lag inte överstigas. 

illustration-list-arrow

Om du får en prisuppskattning på ett ungefärligt pris så får prislappen inte landa på mer än 15 procent över den ursprungliga uppskattningen.

illustration-list-arrow

Ibland kan det uppstå oväntade problem eller behov av ytterligare renoveringar, ombyggnationer eller förseningar med leverans som inte avtalats i förväg. Detta kan påverka priset, och det är viktigt att vara medveten om att sådana situationer kan uppstå. 

illustration-list-arrow

Om du gör ROT-avdrag får du rabatt på kostnaden.

Då är det bättre att ta in proffs än att göra jobbet själv

Att göra byggjobbet på egen hand kan vara både tidskrävande och dyrt, och ibland är det helt enkelt inte värt mödan, men det finns också vissa typer av arbeten du inte får göra själv. Det gäller vid el- och VVS-arbeten. 

Läs mer om vad som är bra att veta inför din renovering och vad du kan göra själv:

Dags att ta in offert på hantverkare?

Det bästa sättet att hitta rätt företag är att ta in offerter från flera olika företag. Ju tydligare arbetsbeskrivningen är från ditt håll, desto större är chansen att det blir en ”perfect match”. 

Samla in offerter från flera företag för att avgöra hur deras erbjudanden svarar mot ditt behov och din arbetsbeskrivning. Innan du väljer företag ska du kontrollera företaget och säkerställa att de har behöriga hantverkare som uppfyller kraven för ditt byggprojekt.

Välj rätt och bädda för ditt drömbygge!

Se till att du får den perfekta matchen med hjälp av Offerta. Genom att skicka en förfrågan via Offerta får du svar från max sex leverantörer och kan enkelt jämföra olika hantverkare. Innan du väljer är det viktigt att även läsa omdömen om företaget samt gärna kolla upp referensprojekt. Det ger dig ett hum om företaget och om de matchar dig och ditt renoveringsprojekt. 

Vi hoppas att du känner dig klokare kring vad du ska tänka när du ska anlita en hantverkare. Nu är du redo att dra igång drömprojektet och hitta rätt hantverkare. Lycka till med bygget!

Så funkar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj