Täta ditt hem - skulle du gå ut endast iförd gummistövlar?

2017-10-04


Raggsockorna på gott folk! Idag ska vi bryta ned det här med isolering, ventilation och hur du kan spara tusenlappar på att göra rätt från början.

Att täta ett hus är en riktig prinsessan på ärten–story. Det ska inte vara för mycket fluff och inte för lite utan precis just lagom.

Innan vi börjar snacka millimetertjocklek på olika isoleringsmaterial kan vi förklara vad som händer i ett dåligt tätat och oventilerat hus. Och fasa inte, vi kommer inte gå in på onödiga detaljer á la sömnig instruktionsbok.

alt

Här börjar du

Hitta var det läcker! Lek pirater med skattkartor eller ta in en fackman. Det enklaste blir nog det senare eftersom det kan vara lite oklart var huset har störst behov av tätning. Oftast hänger det hela ihop och det gäller att veta var man ska börja.

  • Taket

Tänk dig att gå ut i ett regnväder endast iförd gummistövlar. Då kommer du bli blöt, kall och det kommer regna in i stövlarna tillslut. Lite så ser det ut för ett hus där taket behöver åtgärdas. Är det här problemet sitter måste det åtgärdas direkt, annars blir huset blött och kallt.

  • Fasaden

Säg nu att du löste takproblematiken. Är hängrännorna inte åtgärdade kan det liknas vid att du satte på dig en sydväst med fel lutning. Regnet kommer rinna ned för din nakna kalla rygg och tillslut nå stövlarna här med.

Hängrännorna och stuprännorna skyddar huset tillsammans med takpannorna. Med de på plats och rätt monterade skyddas fasaden, väggarna och grunden från fukt.

  • Fönster och dörrar

Här drar snålblåsten in och letar rätt på nakna fötter med kompass. Detta är oftast enkelt och hyfsat billigt att åtgärda om det bara är listen som är gammal. Då är det som att sätta på sig en extra undertröja. Är det däremot fönstret eller dörren i sig som måste bytas är det dags att göra det innan stora problem uppstår. Struntar man i det och bara byter list är det som att sätta på sig undertröja, men strunta i att täckjackan har stora hål i sig inte är ett dugg vattentät. Trist. Då blir man ju blöt ändå.

  • Källaren

Här har vi fuktskadornas och mögelsporernas paradis och för att inte drabba er med ytterligare en stövelmetafor så kan vi sammanfatta det med att ni nog förstår varför det är problematiskt just här nu. Alla vägar bär till Rom osv. En varningens ord bara, byt blöta strumpor mot torra innan ni byter stövlar. Alltså, se till att källaren är torr innan ni isolerar.

  • Ventilera mera

Rätt isolering och ventilation går hand i hand. Hur skulle det kännas att gå ut i en hermetiskt tillsluten gummisäck? Lite lätt fuktigt va. Då spelar det ingen roll hur mycket bra och välisolerade kläder du har på dig under.

DIY; yay or nay?

Nay. Om du inte råkar vara grym på detta, undvik att göra det själv. Det kan bli så onödigt dyrt i slutändan. Ta hjälp av någon som kan - skicka in din förfrågan till Offerta redan idag!

Så mycket kan du spara

De exakta siffrorna beror naturligtvis på hur mycket det läcker och var, men generellt sett kan man spara runt 10 000 kronor om året på att täta sitt hus i rena elkostnader. Att förhindra uppkomsten av fuktskador kan vara värt det tiodubbla.

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig