Drömmer du om en egen pool?

2020-06-28


pool3
I år är det superpopulärt att bygga pool och det kanske inte är så konstigt med tanke på att många kommer att spendera mer av semestern hemma. Varma temperaturer gör också att flera av oss överväger en egen pool för att slippa trängsel på badstranden och ha nära till ett svalkande dopp.

Svenska badbranchen spår att efterfrågan på att bygga pool kommer att landa på 3-6 gånger så hög som normalt. Och det finns många fördelar, förutom att höjer värdet på din bostad, är många pooler lättskötta, klimtasmarta och effektiva investeringar som defenitivt höjer livskvaliten. Har du barn är det också ett säkert sätt att främja både lek och vattenvana.

Vi har samlat 4 saker som kan vara bra att ha med sig när man funderar på att bygga pool.

Var ska poolen placeras?
Det första ni behöver fundera över om ni ska bygga pool är var den ska placeras och om den ska vara under eller ovanför marken. Det kan vara smart att placera poolen på ett mer insynsskyddat område av tomten för att slippa nyfikna förbipasserande. Det kan vara mysigt att ha poolen på altanen för att skapa ett härligt poolområde med solstolar, matbord och relax.
pool

Vilken typ av pool ska ni ha?
Det finns båda ouppvärmda och uppvärmda pooler och för att maximera badsäsongen krävs uppvärmning av vattnet. Det går att värma upp poolen genom solceller eller solfångare. Det går också att koppla den till ett vattenburet system i huset. Nästa sak att ta ställning till är om poolen ska byggas ovanmark och tex ställas på altanen eller om den ska grävas ner. Det går också att ha en ovanjordpool som man bygger trädäck runtomkring för att skapa känslan av en nergrävd pool. En pool ovan jord är ofta ett billigare alternativ och kräver i regel mindre arbetsinstasts men fungerar inte i en helt platt trädgård. Fördelen med en nergrävd pool är också att den inte påverkar rymnden eller skymmer sikten i trädgården.
pool2
Foto: Berggren.co

Hur stor ska den vara?
Börja med att fundera över poolens syfte, vill ni ha en liten pool som relax med bubbelfunktion kan en rund pool passsa bra. Eller vill ni hellre ha en större pool för barnfamiljen eller för träningssim och då kan en raktangulär större modell passa bättre. Numera går det att få poolen i en mängd olika former och bara fantasin sätter gränser. Prova att lägga ut tex vattenslangen i samma form och storlek som ni tänkt er för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.
pool4
Foto: Bjurfors Sverige

Vem ska bygga den?
Vissa väljer att bygga pool på egen hand medan många väljer att ta hjälp för att säkerställa att allt blir rätt. Vilket ni väljer hänger mycket ihop med vilken typ av pool ni väljer att bygga. Fundera också över när det passar er att genomföra poolbygget, kanske vill ni vara nära och hålla ett öga på vad som händer? Då är semestern ett utmärkt tillfälle att starta poolbygget på. Visst kan det kännas tråkigt att inte kunna använda den direkt, men ni kommer inte ångrar er. Om ni helt satsar på att använda poolen under nästan säsong kan ni med fördel börja poolbygget redan på sensommaren.
pool5
Foto: Geson mäklare

Går ni i pooltankar? Faktum är att det inte längre är lika dyrt eller svårt att skaffa en egen pool som tidigare. Och studsmatta i all ära, en pool är både roligare och mer uppskattat för både barn och vuxna och en investring som håller bra mycket längre. Att bygga en pool själv kan innefatta allt från grävning, montering, rörmockeri, elinstallation och iordningställande runtomkring. Att ta hjälp med sitt poolbygge är därför inte särskilt ovanligt. Här hittar du hjälp med små och stora poolbyggen.

pool6
Foto: Länsfast

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig