Nytt år, nya rut- och rotregler! Såhär kan du använda de nya tjänsterna

2021-01-14


Skatteavdraget du som privatperson får dra av från arbetskostnaden när du anlitat t.ex. renovering, städ- eller flytthjälp är verkligen hemmafixarens bästa vän. Vi pratar förstås om rut- och rotavdraget. I takt med att 2020 blev 2021 har avdragen utvidgats med nya tjänster samtidigt som taket för rutavdraget höjts. Goda nyheter och ett toppentillfälle att uppdatera hemmet såhär i början av ett nytt år! Här kommer 5 tips på hur du kan använda dig av de nya tjänsterna.

blogg1
Foto: Historiska hem

Ta hjälp med både städning och tvätt. Vad är bättre än att komma hem till en städad lägenhet, så varför inte bjuda in till den känslan lite oftare? Sedan första januari har taket för rutavdraget höjts till 75 000 kr per person och år. Det innebär att du exempelvis skulle kunna utöka din städhjälp till hela fyra gånger per månad, samtidigt som du kan lyxa till det lite extra och få hjälp med tvätten också. På så vis får du mer tid över till annat utan att tumma på hushållssysslorna.

blogg3
Foto: MW Design, Sköna hem

Låt hemmakontoret smälta ihop med en platsbyggd bokhylla. En stor del av året som gått har spenderats på hemmaplan, kanske är du en av många som tillfälligt även har arbetsplatsen innanför hemmets väggar. Då kan det vara hög tid att få till en ordentlig arbetshörna utan att jobbkänslan tar över ditt hem, du ska ju trots allt vara ledig här också. Anlita bygg- och monteringshjälp och kombinera ett skrivbord ihop med en platsbyggd bokhylla. En fin inredningsdetalj till ditt hem och på samma gång en bekvämlighetscheck under jobbtimmarna!

MED900CEB317E1E42F187960CDAD60B1EAC_20200919050354_w2200_q80historiska
Foto: Historiska hem

Dra ner på din elkostnad och installera solceller. Från och med i år gäller rot-avdraget när du installerar grön teknik, så nu är det verkligen ett pangtillfälle för dig som bor i hus att installera solceller. För en stor familj kan elräkningen lätt bli dyr, men med installerade solceller slipper du stigande elpriser samtidigt som du sparar in rejält på miljön. Visste du att solceller fungerar även när det är molnigt, och att det höjer värdet på ditt hus? Nu finns inga ursäkter kvar, det är dags att slå till!

vit-garderob-med-bade-sluten-och-oppen-fo-rvaring-fra-n-kvanum-6005508-elle-decoration
Foto: Elle Decoration

Gör en årlig hemmarensning och skänk till välgörenhet. Något som kan vara skönt i början av ett nytt år är att göra en ordentlig rensning. Styr upp i garderoben där lådorna svämmar över och plocka ut de där kläderna som alltid hamnar längst in, längst ner. Kika i förrådet, på vinden och längst upp i bokhyllan, vad är det som äter all plats? Med det nya rut-avdraget kan du få hjälp med transport till andrahandsbutiker eller loppmarknad, så passa på att rensa ut sånt som du aldrig använder - Du får plats över till annat samtidigt som dina saker får göra någon annan glad.

2L3A9889-emmasundh.com
Foto: Emma Sundh

Omfamna sommarstället - på avstånd. Vi var många som skaffade sommarställe under hemestern i somras och ännu har vi några mörka vintermånader kvar innan det är dags att åka ut och öppna upp för våren. Funderingarna kan vara många, hur mår det knarriga golvet? Fryser vattnet i brunnen såhär i januari? Torpet kan behöva lite kärlek, eller kanske iallafall en liten snabbkoll då och då. Tack vare det nya rutavdraget kan du anlita tillsyn av din bostad när du själv inte har möjlighet att vara på plats. Få hjälp att vädra, vattna blommorna och se över att huset mår bra tills att du är tillbaka om några månader.

Sammanfattningsvis, det här gäller för de nya rut- och rotavdragen från den 1 januari 2021:

  1. Rutavdraget är höjt till 75.000 från 50.000 per person och år. Gäller nu även:
  • Tvätt av kläder
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker
  • Möblering och montering av möbler
  • Tillsyn av bostad
  1. Rot ligger kvar vid 50.000 per person och år - men gäller nu även vid gröna elinstallationer

Har du fler hemmaprojekt i väntan på att dra igång? Med de nya rut- och rotavdragen kan det här verkligen bli året som förändringarna äntligen går i lås. Hos oss kan du jämföra olika firmor och hitta den hjälp du behöver för dina projekt! Starta 2021 med att göra en förfrågan här.

Matilda
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig