Att renovera ett hus - Q&A

2021-02-19


Michelle och Erik bodde i en lägenhet i Solna ihop med sina barn. När möjligheten att jobba hemifrån dök upp kändes lägenheten plötsligt trång och drömmen om ett hus uppstod. Sen gick det undan, inom en vecka var lägenheten såld och tre veckor senare hittade de ett hus som passade dem perfekt! Sen dess har huset totalrenoverats och Michelle och Erik sitter nu med facit på hur en husrenovering egentligen går till. Vi tog oss ett litet snack med Michelle!

Att renovera ett helt hus är ju ett omfattande projekt. Hur började allt egentligen?
Första gången vi kom till huset såg vi möjligheterna med en gång. Det var väldigt slitet och kändes trångt med alla väggar så vi försökte bortse från inredningen och planlösningarna och se vad som kunde göras. Då kom vi i kontakt med en byggfirma via Offerta som hjälpte oss att se vad det fanns för renoveringsmöjligheter.

Spännande! Vad kom ni fram till ihop med byggfirman?
Huset är 3 våningar med den inredda källaren. Det började med att vi skulle riva en vägg, byta kök och renovera badrummet på mellanvåningen. Men för att få så mycket öppna ytor som möjligt planerade vi om till att riva flera väggar, vi tyckte att det var lite mörkt i huset och ville ha stora och många fönster för optimal ljussättning. Det slutade med att vi valde att göra om exakt allt på mellanvåningen och enbart behålla den fina fiskbensparketten från 40-talet i två av sovrummen och vardagsrummet.

Ko-ket-fo-re-och-efter-2
Köket före & efter

Det låter som att ni tidigt fick en ganska tydlig bild av hur ni ville ha det! Men hur går man vidare med sin vision så att det blir som man tänkt sig?
Vi började med att rita upp en planlösning utan alla väggar. Sedan fick vi hjälp från Ikea och planera köket som ville ha det, öppet mot vardagsrummet och med en stor bar. Mitt i renoveringen kom vi i kontakt med Therese som har inredningsföretaget Glamhome, hon hjälpte oss massor för att få till en röd tråd av alla våra inredningstankar och för att våga mer - att måla den öppna spisen svart t.ex!

Hur valde ni företag att hjälpa er med renoveringen? Vad var viktigt för er?
Vi använde oss av Offerta för att jämföra företag. Det som blev avgörande för oss var att företaget vi valde lyssnade på hur vi ville att det skulle bli och förstod våra drömmar. De såg inga hinder i våra idéer.

vardagsrummet-fo-re-och-efter-1
Vardagsrummet före & efter

Sen drog alltså renoveringen igång, kunde ni bo i huset under tiden?
Ja, vi bodde i källaren och det är väldigt skönt att det är över. Det var tufft att jobba hemifrån bland allt byggdamm, oljud och alla kartonger, men det gick.

Hur lång tid tog renoveringen totalt sett?
Den pågick mellan den 15 november - 23 december, så ungefär 6 veckor.

Sovrummet-fo-re-1
Sovrummet-efter-1
Sovrummet före och efter

Stötte ni på några problem längst vägen?
När vi påbörjade rivningen upptäckte vi gamla rör som vi blev tvungna att dra om och det tog förstås en del tid. Vi hittade också gammalt golv under köksgolvet som vi fick ta bort. I badrummet ville jag ha allt inbyggt men det var tyvärr för litet för att det skulle gå så där fick jag tänka om. Sen var fönsterna, som vi egentligen skulle ha börjat med, försenade i flera veckor så att göra allt annat arbete innan fönstren kom resulterade i en del omspackling osv i slutändan. Problemet med gamla hus är att också att de inte är helt raka vilket gjorde hela renoveringen mycket svårare att genomföra än vi trott.

Badrummet-fo-re-1
Badrummet-efter-1
Badrummet före och efter

Vad var de svåraste besluten att fatta?
Det svåraste tycker jag var att föreställa sig hur slutresultatet skulle bli med alla olika materialval, det är viktigt att se på material och färger tillsammans. Sen var det många beslut man fick ta under renoveringens gång som man inte ville men blev tvungen att ändra, som tex att den öppna spisen blev bredare än vi hade önskat.

Kunde ni hålla er till budget? Var det något ni behövde ta höjd för?
Vi hade inte alls skrivit ner allt exakt hur mycket det skulle kosta med allt material då vi inte visste från början exakt allt som skulle vara med, så det tillkom en del kostnader under renoveringens gång. Vi skulle t.ex. betala rörmokare själva för elementen som skulle bort och då tog vi den som byggfirman hade, vilket blev onödigt dyrt. Nu i efterhand önskar jag att vi hade tagit in offerter för det arbetet istället. Vi valde också att ha en container för att slänga allt rivningsmaterial istället för big bags, och det blev också mycket dyrare än tänkt eftersom man betalar per kg och containern stod ute i både snö och regn.

Barnrum-fo-re-1
Barnrum-efter-1
Barnrummet före och efter

Om du hade gjort om samma renovering nu, är det något du hade gjort annorlunda under processen?
Jag rekommenderar verkligen att från renoveringens start ta fram listor på allt och dubbelkolla att allt arbete står med. Det bästa är att jämföra offerter, kolla exakt alla steg som ska genomföras, skriva avtal och vara noga med hur ni kommit överens om att betala. Jag önskar också att byggledaren hade haft avstämningar med oss varje dag och meddelat oss vad dom hade gjort och vad som skulle göras.

Några tips från Michelle till dig som har en renovering framför dig:

  • Ha inte bråttom utan planera allt exakt som ni vill ha det, innan renoveringen startar.
  • Glöm inte bort att planera in var eluttag ska sitta. Vi tänkte inte alls på det och har endast ett eluttag i hela vardagsrummet!
  • Gör listor på allt som ska handlas in och skriv upp vad de kostar, man kan hitta mycket nytt på marketplace som blivit ett felköp.
  • Ha en avstämning med din byggfirma varje dag om vad som gjort och vad som ska göras så att ni verkligen förstår varandra.
  • Lägg till 30% mer på materialet, det kommer dra iväg på saker som ni inte tänkt på från början.
  • Jämför företag och offerter noggrant innan ni bestämmer er för vilka företag ni ska anlita
  • Skriv ett avtal med de leverantörer ni anlitar och notera dessutom ner alla nya utgifter exakt för allt ni kommer överens om löpande.

Står du inför en stor, eller liten, renovering och letar hjälp för att komma igång med ditt projekt? Gör en första förfrågan efter kunniga företag här!

Matilda
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig