Offerta

Så renoverade svenskarna 2023

2024-01-23

Golvläggare

2023 var ett år som på många sätt präglades av ekonomisk motvind. I lågkonjunktur och höga räntor var det många som spådde att det skulle bli ett tufft år för tjänstebranschen. Men hur gick det egentligen? Topplistan över förra årets renoveringstrender är här.

Topp 10 renoveringstrender 2023

1. Badrumsrenovering

2. Målning Invändigt & Tapeter

3. Elinstallation

4. VVS, Rör & Gas

5. Golvslipning, Olja & Lack

6. Köksrenovering

7. Altan & Uterum

8. Fin- & Möbelsnickeri

9. Solceller

10. Luftvärmepumpar

Det ekonomiska läget speglas av prisvänliga projekt

Resultaten avslöjar att svenskarna valde att satsa på kostnadseffektiva projekt. Målning och golvslipning är exempel på prisvänliga projekt som snabbt ger hemmet ett nytt och fräscht intryck. Trots ekonomiska svårigheter visar svenskarna sitt engagemang för att vårda och förnya sina bostäder.

Två inspirerande bilder av rum med väggfärger i en grön nyans, vilket ger en känsla av friskhet och lugn.

Badrumsrenovering i topp - ett projekt som blir dyrt att skjuta fram

Med det ekonomiska läget i åtanke är resultatet alltså inte särskilt förvånande, men det är renoveringen som toppar listan. Trots att badrumsrenovering är ett av de mer kostsamma projekten hamnar det på första plats av mest efterfrågade renoveringar 2023.

En förklaring skulle kunna vara att badrumsrenovering tillhör de investeringarna som inte alltid går att skjuta upp och som faktiskt blir dyrare ju längre tid man väntar. En annan aspekt är att man inför just en dyr renovering ofta är extra noga med att jämföra proffs, offerter och certifikat.

Elektrifieringen av samhället återges i listans topp 3

På topplistans tredje plats kommer elinstallation, en placering som skulle kunna förklaras av samhällets ökande elektrifiering. Etableringen av laddinfrastruktur för elbilar är ett tydligt exempel på det växande intresset för elinstallation som återfinns i Offertas data.

Samtidigt kämpar hushållen med höga elkostnader. På listans sista platser hittar vi solceller och luftvärmepumpar - ett resultat som vi spår kommer hålla i sig under 2024 i strävan efter att minska elkostnaderna ytterligare.

Går du i renoveringstankar?

Lägg ut uppdrag