Guide

Att tänka på när du anlitar en målarfirma

2023-11-01

Målarfärg och penslar på golv

Att måla om kan ta en halvdag, flera dagar eller flera veckor beroende på vad du ska göra. Även ett mindre jobb kan ta flera dagar beroende på eventuella underarbeten och färgens torktid. Oavsett om du ska måla om flera rum eller bara göra en fondvägg så är det bra att planera arbetet i god tid och ha lite framförhållning innan du kontaktar en målare.

Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på när du anlitar en målare och detaljer du bör ta med i din offertförfrågan för att få så rättvisande förslag som möjligt.

Förberedelser innan målaren är på plats

Det blir lätt smutsigt i de utrymmen som målas om. Om målaren behöver slipa bort rester av spackel eller riva ner tapeter kan det lätt bli dammigt. Om du som beställare förbereder genom att flytta undan och täcka för det som är kvar i rummet blir det lättare att städa rent efter arbetet.

Målaren bör också rulla ut någon form av skydd för golvet för att fånga upp eventuella färgstänk. Om det redan sitter tapet på väggarna som du är osäker på om de ska sitta kvar eller rivas ned kan du alltid fråga om råd för hur dessa bäst hanteras. Ju mer detaljerad och tydlig du är med dina förväntningar i din beställning desto bättre förutsättningar finns för ett lyckat samarbete.

Slarva inte med underarbetet

Det är lätt att underskatta tiden det tar för själva underarbetet. Med underarbete menas att målaren förbereder ytan för målning. Om det är gammal tapet som sitter dåligt måste den ibland rivas ner.

Normalt sett behöver också ytan spacklas igen så att det blir jämt och fint innan målning. Ibland kan det även behövas slipas om det är ojämnheter som är besvärliga att spackla över. Ett bra tips är att fotografera och beskriva hur befintliga väggar ser ut innan du ber om offert.

Välj färg eller tapet

Det underlättar om du på förhand har bestämt dig för vilken färg eller tapet du vill ha på väggarna. Om du ska måla om är det smart att skriva ner koden på färgen och ta med den när du skriver din offertförfrågan.

Kom ihåg att färger kan upplevas annorlunda beroende på belysning och vilka andra färger du har i rummet. För vissa vanliga färger brukar färgbutikerna ha provlappar som du kan ta med hem och hålla mot väggen. I annat fall går det att alltid att köpa en liten provburk och provmåla innan man bestämmer sig.

Funderar du på vad det kan kosta att ta hjälp av en målarfirma? Läs då vår artikel om kostnader för att anlita en målare här.Bra att ta med i din beställning

Tänk på att målaren är expert på sitt område – våga fråga om råd om du är osäker på vilken färg eller tapet som blir bäst. Det är alltid bra att skicka med bilder. När du ber om offert är det bra att ha med följande information:

illustration-list-check

Om du vill måla eller tapetsera

illustration-list-check

Antal kvadratmeter och takhöjd

illustration-list-check

Väggtyp och befintligt skick

illustration-list-check

Om det finns fönster eller dörrar

illustration-list-check

Om målarfirman ska köpa in material eller vill du stå för det själv

illustration-list-check

Ange färgkoden på den färg du vill ha så att blir rätt

illustration-list-check

Om tak, lister, socklar och element ska målas

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj