Tips & guider

10 tips för när du ska starta eget tjänsteföretag

2023-10-30

Företagare planerar schemat och fyller luckor

Är du sugen på att bli egenföretagare och starta ditt eget tjänsteföretag? Spännande! Det finns många fördelar med att bli egenföretagare, men även mycket att tänka på när man ska komma igång. Låt dig dock inte avskräckas. Vi har samlat några av de saker du bör tänka på när du ska starta eget tjänsteföretag här i en lista för att hjälpa dig på traven.

Affärsplan

Var du än vänder dig kommer du få höra samma sak, nämligen hur viktigt det är med en affärsplan. Anledningen är enkel: med god planering och en välformulerad affärsplan får du lättare uppbackning för din idé av investerare och banker. Det blir dessutom lättare för dig att fokusera och prioritera rätt saker. På Almi och Nyföretagarcentrum hittar du mallar för detta.

Timing

En av de viktigaste sakerna när man startar eget företag är att man startar det vid rätt tillfälle. Det ska funka för dig som startar företaget och det ska finnas plats och möjlighet för dina tjänster på marknaden. Analysera din situation. Varför vill du starta eget? Hur ser ditt nätverk ut? Hur ser marknaden ut? Ställ samtliga frågor till dig själv och se till att du vet både svar och lösningar på eventuella problem.

Behov

En annan viktig sak för att du ska lyckas med ditt tjänsteföretag är kunder. Så se till att det finns ett behov av tjänsten som ditt företag erbjuder, något som kunderna är intresserade av att betala för.

Motivation

Motivation är mycket viktigt då man ska bli egenföretagare. Många ger upp för snabbt då de startar eget företag för de har för orealistiska förväntningar. Det kommer vara tufft ibland, det kan vi inte sticka under stolen. Men har du en idé som du tror på och biter ihop och ser till att hålla motivationen brinnande så kommer framgången vara ett faktum.

Mål

Det är även viktigt att veta vad man vill uppnå och få ut av sitt företag, så man inte irrar runt utan att veta vart man ska. Många tjänsteföretag startas varje år i Sverige, så var beredd på konkurrens och att ditt företag med största sannolikhet inte kommer att dra in en massa pengar direkt. Fokusera på målen, det ger dig större chans att lyckas.

Inriktning

Det är lätt att vilja göra allt när man startar ett eget tjänsteföretag, framför allt om motivationen är på topp, men fundera över vad som ska vara inriktningen med just ditt företag. Vad bidrar du med till marknaden? Vad är unikt med just ditt företag? Vilken är den bästa strategin - att specialisera sig inom ett visst område eller börja bredare för att få in jobben? Fokusera på din egna kompetens och dina styrkor med företaget så kommer det hjälpa dig att lyckas.

Personal

I början kanske du klarar dig själv, men i och med att ditt företag växer och får fler kunder som vill betala för din tjänst så kommer du behöva expandera och anställa mer personal. Mer personal innebär att ni kan ta er an fler kunder och dra in mer pengar till företaget.

Utrustning

Beroende på vilken typ av tjänsteföretag som du startar så kan du behöva rätt utrustning för att kunna utföra dina tjänster. Såsom städmaskiner för ett städföretag, verktyg för ett byggföretag, specifika verktyg och program för en revisor etc. Kolla framför allt upp vad du behöver för att komma igång med företaget. I takt med att företaget sedan växer och pengarna rullar in kan du investera i fler och bättre produkter.

Marknadsföring

Marknadsföring är extremt viktigt för alla typer av nystartade företag. Det är viktigt att få fram kundnyttan med din tjänst så kunderna förstår varför de behöver det du erbjuder. I början kan det dock vara svårt att hitta lönsamma kanaler och att dessutom göra det på rätt sätt. Digitala tjänster och marknadsplatser som Offerta gör det dock extremt enkelt att hitta kunder och uppdrag på ett kostnadseffektivt sätt.

Budget

Den byråkratiska delen är kanske den minst glamorösa delen med att starta företag, beroende på hur man är lagd. Att anlita ett budget- och redovisningsproffs är smidigt, men det skadar ändå inte att ha lite koll på likviditetsbudgetar och företagsformer oavsett hur sömnig det gör dig. Läs på lite och du kommer snart att känna dig mer självsäker i ditt nya åtagande.


Offerta hjälper dig få kontakt med nya potentiella kunder. Vi förmedlar årligen 80 000 uppdrag till ett värde på cirka 3.5 miljarder kronor och hjälper ditt företag att växa. Gör en intresseanmälan så kan vi hjälpa ditt nystartade företag att komma igång.

Det här kan Offerta göra för dig:

illustration-list-check

Som anslutet företag hos Offerta skapar du en bevakningsprofil och du väljer själv vilka uppdrag, kundtyper och vilka uppdragsvärden som är intressanta för dig. Det innebär att du enbart blir notifierad om intressanta uppdrag och du kan alltid redigera din bevakningsprofil.

illustration-list-check

Din skräddarsydda företagsprofil blir synlig via Offerta för potentiella kunder, så vi marknadsför ditt företag åt dig. Du sparar tid och pengar på att slippa marknadsföra dig själv på egen hand.

illustration-list-check

Vi kontrollerar de förfrågningar som kommer in till Offerta, att de är äkta och kompletta, innan de publiceras, vilket skapar trygghet för dig som företagare.

illustration-list-check

Vi jämnar ut säsongerna, garanterar ett jämnare arbetsflöde och skapar möjligheter till både framförhållning och planering i ett tidigt skede.

illustration-list-check

Med Offerta handplockar du de uppdrag som är bäst placerade rent geografiskt. Det är skönt att ha uppdragen inpå knuten och resultatet blir nöjdare kunder eftersom det blir lättare att hålla tider och tidsplaner.

illustration-list-check

Vi gör dig mer konkurrenskraftig på marknaden. Undersökningar visar att pålitlighet, omdömen och goda referenser är viktigt för kunderna . Som ansluten till Offerta blir du ett tryggare val för kunden i och med att de tydligt kan gå igenom dina behörigheter, referensjobb och omdömen från tidigare kunder.

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.