Pris

Vad kostar det att anlita hantverkare?

2024-05-16

Stege, målarfärg och roller inför ommålning av rum

Många funderar på vad det kostar att anlita hantverkare, speciellt när man står inför ett projekt eller en renovering. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till, vi går igenom vad som oftast gäller vid prissättning och betalning av tjänsteföretag, samt hur du går tillväga för att säkra ett bra pris.

Prissättning och betalning

Olika hantverkare tar betalt på olika sätt; medan vissa tar en fast kostnad för jobbet föredrar andra att debitera timpris. Att förstå hantverkarens prissättning är avgörande eftersom det kan påverka kostnaden för ditt byggprojekt. Om projektet skulle dra ut på tiden eller om oväntade problem skulle uppstå som kräver ytterligare arbete, kan du undvika överraskningar i form av högre kostnader. 

Det här gäller ofta vid prissättning:

illustration-list-arrow

Om företaget tar betalt genom ett fast pris får detta pris enligt lag inte överstigas. 

illustration-list-arrow

Om du får en prisuppskattning på ett ungefärligt pris så får prislappen inte landa på mer än 15 procent över den ursprungliga uppskattningen.

illustration-list-arrow

Ibland kan det uppstå oväntade problem eller behov av ytterligare renoveringar, ombyggnationer eller förseningar med leverans som inte avtalats i förväg. Detta kan påverka priset, och det är viktigt att vara medveten om att sådana situationer kan uppstå. 

illustration-list-arrow

Om du gör ROT-avdrag får du rabatt på kostnaden.

Så säkrar du att du betalar rätt pris

Inför en renovering eller ett projekt där du tar hjälp av hantverkare kan det lätt uppstå oro kring vad kostnaden egentligen kommer att landa på. För att säkerställa att du betalar rätt pris till tjänsteföretaget är det en trygg lösning att jämföra offerter från flera olika företag, det hjälper dig i flera avseenden:

illustration-list-check

En korrekt prisbild

Med offerter från flera olika företag upptäcker du om någon siffra sticker ut på de olika avtalen och ger dig en bättre förståelse för marknadspriserna så att du undviker att överbetala. Sammanslaget brukar flera offerter göra det lättare att greppa en ungefärlig prisbild för det arbetet som ska genomföras.

illustration-list-check

Vad ingår i priset?

Offerterna ger dig även möjlighet att bedöma kvaliteten på arbetet och de tjänster som erbjuds av olika företag. Det dyraste företaget sett till siffran kanske faktiskt genomför ett mer gediget arbete där fler moment ingår i offerten. Läs offerterna noggrant så att du förstår vad det är som du faktiskt betalar för.

Bra att tänka på när du anlitar hantverkare

Självklart finns det mer än priset att tänka över innan du anlitar hantverkare, i artikeln nedan listar vi det allra viktigaste att ha koll på.

Kom i kontakt med hantverkare

Offerta hjälper dig att komma i kontakt med hantverkare. Lägg ut ditt uppdrag en gång på offerta.se och få offertförslag från upp till sex olika företag att jämföra i lugn och ro. Du väljer de som bäst matchar dina behov och förväntningar. Lycka till med renoveringen!

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag