Pris

Vad kostar det att renovera?

2024-02-07

Byggare sågar till material under renovering

Kostnaden vid renovering innefattas av materialkostnader och arbetskostnader. Hur omfattande din renovering är kommer förstås också att sätta sitt avtryck på priset, men även hur mycket spetskompetens som krävs. Alla som någongång har renoverat vet att det ofta innebär flera insatser av hantverkare med olika typer av kunskaper. Ska du exempelvis renovera både kök och badrum är chansen stor att många yrkesgrupper behöver involveras i projektet. Generellt kan man säga att de hantverkare du behöver anlita för arbete som kräver en viss behörighet är något dyrare.

Arbetskostnader av hantverkare

Om vi börjar med att reda ut arbetskostnaden för hantverkare så pratar dem ofta i timpris. Hantverkare och målare brukar ha ett timpris på omkring 300-450 kronor per timme. Elektriker kostar 400-550 per timme medan rörmokare och VVS-montörer kan vara något dyrare och ligga upp emot 600 kronor per timme.

Hanverkare möter kunder i deras nya gröna kök vid avslut av renoveringen. Glada miner när den sista köksluckan ska skruvas upp.

Eftersom renoveringar skiljer sig åt från projekt till projekt är det svårt att på förhand ge en rättvis bild av vad det kommer kosta för just dig. Men för att uppskatta priset så träffsäkert som möjligt kan det vara bra att utgå ifrån två punkter:

Formulera en tydlig plan över din renovering

Med utgångspunkt i målbilden för din renovering kan du formulera en tydlig plan över vad din renovering kommer att kräva. Det tydliggör vad du kommer att behöva ta hjälp med mer specifikt.

Jämför olika byggföretag

När du har en någorlunda komplett plan för din renovering kan du enkelt formulera ett uppdrag för byggföretag att svara på med en offert. Att ta in offerter från flera olika företag är grunden till att få en så bra prisbild som möjligt för ditt projekt.

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Kom också ihåg att du kan dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor med rot-avdraget. 1 juli 2024 höjs rot-avdraget med ytterligare 25 000 kronor.

Materialkostnad vid renovering

Även vad gäller materialkostnad skiljer sig priserna åt beroende på hur omfattande din renovering är. En del materialkostnader går inte att undvika, om det exempelvis krävs att du byter ut nuvarande elsystem eller måste byta ut avloppsrör. Andra materialkostnader är helt och hållet baserade på tycke, smak och plånbok. En bänkskiva i exklusiv marmor är såklart mycket dyrare än en enklare skiva i laminat. Här gäller det att sätta upp en realistisk budget och välja byggmaterial utifrån den.

Olja med pensel står på golvet med katt i bakgrunden

Få prisförslag från olika hantverkare

Eftersom priser för renovering utgår mycket från ditt projekt och vad du vill göra rekommenderas att du gör en så tydlig arbetsbeskrivning som möjligt och tar in flera offerter för att jämföra.

Ta in offerter för renovering

Lägg ut uppdrag

När du fått in några offerter baserade på just ditt uppdrag finns det några saker att ha i åtanke.

illustration-list-arrow

Säkerställ att ni har samsyn

Det är viktigt att du och företaget är överens om vad som ingår i offerten och vad som ligger utanför. Exempelvis behöver det vara tydlig vem av er som ska stå för inköpet av material.

illustration-list-arrow

Se över materialvalen

Ta även reda på vilka byggmaterial hantverkarna räknat på i offerterna. Det finns de som tar ett högre timpris som väljer ett mer kostnadseffektivt byggmaterial så kika lite extra noga efter detta i offerterna.

illustration-list-arrow

Ingår allt i offerten?

Fundera på vad som kan tillkomma och hur ni gör med tilläggsarbeten, eller om arbetet drar ut på tiden. Det kan också vara nödvändigt att ni tittar på arbetet på plats för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som ska ingå i renoveringen.

illustration-list-arrow

Hur ser betalningsvillkoren ut?

Kom överens om det är ett fast pris eller timpris som gäller samt hur betalningsvillkoren ser ut. Ska hela beloppet betalas efter att hela arbetet är utfört eller genom olika delbetalningar under arbetets gång?


Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på inför din renovering.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj