Guide

Så lyckas du med badrumsrenoveringen

2023-09-04

Ett nyrenoverat badrum med träkommod och skålhandfat. Till höger om handfatet är det växter och en korg med handdukar.

Funderar du på att renovera badrummet? En badrumsrenovering är ett av de större arbeten man gör i en lägenhet eller hus. Det tar ofta både lång tid och är ett kostsamt projekt. Vid en badrumsrenovering är det dessutom väldigt viktigt att allt blir rätt och säkert utfört – och att ditt nya badrum ser ut precis så som du önskat. För att arbetet ska gå så enkelt som möjligt finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Vi ger dig vägledning i din planering samt tips och råd på hur du lyckas med badrumsrenoveringen.

Hur ska ditt badrum se ut?

Innan du tar kontakt med en byggfirma som hjälper dig med renoveringen är det bra att ha en så tydlig bild som möjligt av hur du vill ha det. Försök att hitta inspiration både på internet, i tidningar och på byggvaruhus. Ofta har butiker med badrumsinredning och kakel byggt upp inspirationsexempel där du lättare kan få en känsla av hur badrummet skulle kunna se ut.

För att komma igång med planeringen finns det några viktiga val att göra. När du bestämt dig för dem, och börjat rita upp dina idéer, brukar det bli lättare att planera resten.

Kakel, klinkers eller våtrumsmatta?

Börja med att fundera på golv- och väggytorna. Det sätter tonen för hela badrummet och är något som du kommer att leva med länge. Bestäm om du vill ha kakel, klinkers eller våtrumsmatta på golvet och väggar, samt vilken färgskala du vill att badrummet ska gå i.

Att lägga en våtrumsmatta i badrummet är ofta både mer tidseffektivt och billigare än att använda kakel. Våtrumsmattorna har utvecklats mycket under senaste åren och finns i dag i material som både är hållbara och estetiskt tilltalande. Ofta kan man dessutom använda våtrumsmattan som en fuktspärr i sig själv. Självklart är det viktigt att det utförs av en professionell fackman som ser till att skarvar och annat blir rätt utfört.

Vill du ha kakel och klinker i badrummet får du räkna med mer jobb och en dyrare renovering. Dels tar arbetet längre tid och kräver mer underarbete. Kakel och klinker är även ofta dyrare än en våtrumsmatta. Det är däremot ett mer tidlöst val som kan vara mer tilltalande om du någon gång vill sälja din bostad.

Tänk också på att hantverkaren du anlitar är expert på sitt yrke. Diskutera gärna materialval, tillvägagångssätt och be om råd innan och under renoveringen.

Få hjälp med badrumsrenoveringen

Lägg ut uppdrag

Dusch eller badkar?

Ta ställning till om du vill ha dusch eller badkar. En renovering av badrummet är ett bra tillfälle att byta ut ditt nuvarande badkar mot en dusch, eller tvärt om. Fundera på vad du vill ha, och vad du faktiskt får plats med. Funktion och praktiska val är viktigt för att du ska kunna leva länge med ditt badrum.

Tvättmaskin, golvvärme och inredning

Har du redan en tvättmaskin i badrummet som du vill behålla? Eller vill du förbereda för att få plats med en efter renoveringen? Mät utrymmet för att säkerställa att allt får plats som du planerat. Fundera också på om du behöver dra extra el eller avlopp för att kunna installera en tvättmaskin i badrummet. Bestäm också om du vill ha golvvärme eller handdukstork och vilken badrumsinredning du vill ha. Det innebär allt från toalettstol till tvättställ och förvaring.

Oavsett vad du väljer för byggmaterial och inredning bör du stämma av det mot din budget. Läs mer om olika kostnader inför din renovering:

Tänk på detta innan badrumsrenoveringen

Utöver design och inredning för en badrumsrenovering med sig en del andra saker att fundera över innan du kan sätta igång. Ta ställning till följande så att du är förberedd när utförandet väl börjar.

Praktiska lösningar

Om du endast har ett badrum i hemmet kan det vara bra att fundera över praktiska lösningar under tiden som renoveringen pågår. Ta ställning till om du kommer att kunna bo hemma under under renoveringen, eller om den kommer att vara så omfattande att du kanske måste bo borta under några dagar.

Kommer du ha tillgång till vatten och avlopp eller finns det någon annanstans du kan duscha och använda toaletten i närheten? Genom att tänka igenom dessa praktiska lösningar i god tid kommer arbetet att kännas smidigare när det väl är igång.

Bygglov, marklov och bygganmälan

Du behöver inget bygglov för en vanlig badrumsrenovering. Om din renovering däremot kommer inverka stort på vatten och avlopp eller delar av bärande konstruktion ska du göra en bygganmälan till din kommun. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som krävs just i ditt fall och räkna med att handläggningstiden kan vara lång – så var ute i god tid.

Bor du i en bostadsrätt ska du alltid ta upp din planerade renovering med föreningen och få deras godkännande innan arbetet påbörjas.

Bra att ha med i din beställning

När du bestämt dig för hur du vill ha ditt nya badrum är det dags att anlita en byggfirma. Ju mer specifik du kan vara i din arbetsbeskrivning, desto bättre är det. Här är några tips om vad som är bra att ha med i din beställning så att du får en bra och rättvisande offert.

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Önskat startdatum

illustration-list-check

Antal kvadratmeter

illustration-list-check

Totalrenovering eller utvalda delar

illustration-list-check

Befintligt skick och material

illustration-list-check

Önskade materialval och inredning

illustration-list-check

Rivning av befintligt badrum

illustration-list-check

Elinstallationer

illustration-list-check

VVS och rörinstallationer

illustration-list-check

Plattsättning eller våtrumsmatta

illustration-list-check

Dusch eller badkar

illustration-list-check

Förberedelse för tvättmaskin

illustration-list-check

Golvvärme och handdukstork

illustration-list-check

Inköp och transport av byggmaterial och inredning

illustration-list-check

Övriga önskemål

Kontrollera företaget

När du tar emot offerter från de olika företagen är det bra att jämföra deras kostnadsförslag, omdömen och referenser - för att få en uppfattning om vilket företag som passar dig bäst. Mycket av det renoveringsarbetet du gör i bad- och våtrum kräver även vissa behörigheter och specialkunskaper. Beroende på hur just ditt badrumsprojekt ser ut kan det vara olika typer av behörigheter som är relevanta. Det är viktigt att du kontrollerar att företaget har de behörigheter som är viktiga för just din renovering. Här kommer några exempel:

illustration-list-arrow

Våtrumsbehörig, BBV:

en behörighet för företag som utför våtrumsarbeten.

illustration-list-arrow

GVK-auktoriserat företag:

specialutbildade företag för våtrumsarbeten.

illustration-list-arrow

Auktoriserat VVS-företag, Säker Vatten:

auktoriserat för säkra vatteninstallationer.

illustration-list-arrow

Auktoriserat elinstallationsföretag:

krävs för att få göra elinstallationer.

Få hjälp med ditt nya badrum

Nu har du förhoppningsvis fått lite mer insikt i bra saker att tänka på inför din badrumsrenovering. När du har övervägt dessa faktorer är det bara att sätta igång!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj