Guide

Hur länge håller ett badrum?

2023-09-07

Ett stilrent och minimalistiskt badrum med betong och vitt kakel. Badrummet har ett badkar under fönstret och en trästol vid sidan.

Hur länge ditt badrum håller beror på flera orsaker. Bland annat vilka material du väljer och hur väl du tar hand om badrummet. Vi guidar dig med olika faktorer som påverkar ditt badrums livslängd och ger exempel på material som håller länge!

Livslängden på ett badrum

illustration-list-arrow

Livslängd på 15-20 år

Generellt sätt förväntas ett badrum hålla i ungefär 15-20 år, eller mer.

illustration-list-arrow

Kvalitet och utförande

Olika faktorer påverkar ditt badrums livslängd. Bland annat kvaliteten på material, om arbetet är utfört enligt branschstandard och hur väl omhändertaget badrummet är.

illustration-list-arrow

Tidlösa val

När du väljer material för ditt badrum bör du prioritera långvarig hållbarhet, men även estetik. Om du inreder och designar ditt badrum med tidlösa val behöver du inte renovera lika ofta på grund av att du tröttnar på utseendet. Däremot är det viktigt att de material du väljer är både snygga och har en lång hållbarhet.

Få offerter på badrumsrenovering

Lägg ut uppdrag

Olika material påverkar 

Vi listar några vanliga materialalternativ som är kända för sin långa livslängd, samt en uppskattning av hur länge de kan förväntas hålla när de är väl underhållna:

Kakel

Kakel är ett populärt val för både golv och väggar i badrum. Det beror främst på att det är tåligt, vattenavvisande och enkelt att rengöra. Kakel kan vara tillverkat av olika material, inklusive keramik och porslin, och de kan hålla i flera decennier eller ännu längre om det underhålls korrekt. 

Natursten

Natursten innefattar marmor, granit och kalksten. Det är ett elegant och hållbart val för golv, väggar och bänkskivor, och det åldras vackert. Natursten kan också hålla i flera decennier, särskilt om det behandlas och vårdas regelbundet.

Kompositmaterial

Kompositmaterial som kvartsbaserade bänkskivor och kompositgolv är populära val i moderna badrum. De är starka, hållbara och kräver minimalt underhåll. Kompositmaterial kan hålla många år i ditt badrum.

Trä

För att få en varm och naturlig känsla i badrummet kan du välja trä. Men det är viktigt att välja träslag som är tåliga och behandlade för att motstå fukt, som teak eller cederträ. Om man inte vill ha hela badrummet i trä, är ett snyggt alternativ att kombinera någon sten med träskåp. Träinredning som är ordentligt behandlad och underhållet kan hålla i flera årtionden.

Vinyl

Vinyl är vattentåligt och ett relativt hållbart material i badrum. Det kan hålla i cirka 10-20 år, beroende på kvalitet och användning. Överväg dock populariteten av vinyl om du ska sälja någon gång i framtiden. 

Kork

Kork är ett naturligt vattenavvisande och stötdämpande material. Det är vanligast att använda som golv i ett badrum. Kork kan hålla i 20-30 år eller mer med ordentlig vård.

Ett bildmontage av härligt spräcklig granit och ett badkar med en träbricka med olika behållare på.

Ta hand om ditt badrum

Det är viktigt att komma ihåg att hållbarheten även beror på underhåll, användning och vård av material. Regelbunden rengöring, tätning av fogar och eventuell reparation eller byte av skadade delar kan också förlänga livslängden på ditt badrum. I allmänhet kan de flesta material vi har listat ovanför hålla i flera decennier om de vårdas korrekt. Andra material kan ha en kortare livslängd, särskilt om de är av lägre kvalitet eller om badrummet utsätts för överdriven fukt eller slitage.

Vid en badrumsrenovering är det därför viktigt att all installation, bland annat av ventilation, rör och liknande, utförs korrekt. Vi rekommenderar därför att alltid ta hjälp med din badrumsrenovering - för det mest hållbara resultatet. 

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj