Drömmiga kök att inspireras av

2019-11-29


Snygg design, kvalité och funktionella detaljer är något många drömmer om i köket. Det långsiktiga tänket har också hittat in och en hållbar livsstil får ta större plats när vi väljer köksinredning. Det vita minimalistiska köken är påväg bort till fördel för varma inbjudande kök med jordnära färger eller mörka modiga kulörer och vackra detaljer.

Låt dig inspireras av dessa fina kökstrender som många är förtjusta i, kanske hittar du din kökskärlek?
gratt_kokFoto: By Svedin

En förkärlek för grått
Det gråa köket har verkligen tagit oss med storm och det kanske inte är så konstigt för de är ju så snyggt! För dig som inte vill ha vitt men ändå är ute efter skandinavisk minimalism är det grå köket ett bra mellanting där ett svart kök kan kännas för hårt. Gråa toner upplevs lugna och är enkla att kombinera med andra material utan att tappa en avskalad stilrenhet. Snyggt blir det gråa mot avskalade vita ytor där detaljer i marmor och mässing fortfarande är en favoritkombination hos många. Här finns både släta och snyggt profilerade luckor att välja på och tillsammans med vackra beslag i metall och läder bildar det en stilren helhet.

gratt_kok_marmorFoto: Edwardspartner & Innerstadsspecialisten

svartvitt_golv_kokFoto: Hashook.com & Nordsjö Idé & Design

Lantlig romantik
Det romantiska köket med lantliga detaljer tilltalar många där enkelheten i detaljerna ofta lyfts fram. Här syns rejäla bänkskivor i trä och redskap som får hänga direkt på väggen i avsaknad av väggskåp. Här är det givet med vackert profilerade luckor och spröjsade vitrinskåp med klassisk stil. Ett rutigt golv kan skapa en retrokänsla och bidra till en inbjudande atmosfär. Det finns också mycket att inspireras av från shakerstilen där funktionalitet och enkelhet får ta plats. Stilen karakteriseras av avskalade, rena linjer och rustika detaljer och ger en härligt lantlig ombonad känsla med skålformade beslag och jordnära färger på luckor och skåp.

shakerstil_kokFoto: Alvhem

blatt_kokFoto: Himmlekök Lina Östling & Ljuva Magnolia

Midnattsblått och skogsgrönt
Att välja ett mörkblått kök är verkligen en kontrast till det vita som tidigare dominerat, och istället för en steril minimalism skapar mörka midnattsblå kulörer ett charmigt och lugnt intryck. Den blåa färgen passar fint på utskurna lantliga luckor tillsammans med ljusa detaljer som bryter av. Addera skimrande metall på kranar och beslag och bänkskiva i marmor för ett dramatiskt tidlöst intryck. För den som föredrar gröna nyanser finns riktigt mörka skogsgröna varianter som kan matchas på ett liknande sätt och som poppar tillsammans med mässing och kritvita väggar. För den färgfega kan en mintig pastell ändå sätta färg i köket och kan tillsammans med koppar och enkelt kakel skapa en mjukare industriell känsla med charm som är lätt att tycka om.

grona_kokFoto: Unsplash & Ballingslöv

svart_kokFoto: Magnussons Mäkleri

Mörk dramatik
För den som vill ha ett effektfullt kök är det givet att välja en svart eller mörkt grå kulör på luckor och skåp. Bryt av med kakelplattor i marmor och guldiga detaljer för en mer sofisterkad känsla eller välj mörka plattor för en maxad dramatisk look. Snyggt blir det med mönsterskurna luckor där mönstret får ta plats tillsammans med övriga mer avskalade detaljer. Det riktigt mörka färgerna passar också fint med riktigt ljusa bänkskivor i sten eller vit marmor och snygga beslag i cognacsfärgat läder.

morkt_kok_laderFoto: Ballingslöv

Det hållbara köket
Hållbarhetstänket är fortsatt i fokus när det kommer till inredning och så även i köket. Här önskar vi lösningar som gör skillnad på riktigt och det blir vanligare att installera särskilda behållare för kompost och avfall samt att efterfråga vattensnåla kranar. Fokus hamnar också på att välja material med omsorg för miljön och där återvunnet material tar allt mer plats. Att färger och tillverkningsprocesser är etiska och giftfria blir också viktigt. För den som inte vill riva ut ett fungerande kök blir det också allt enklare att måla eller byta ut luckorna för att göra en mindre uppfräschning.

hemmetshjarta

Alldeles oavsett vilken stil du föredrar eller om du faktiskt gilla ditt kök precis som det är så är det viktigaste att du har en kök där du kan trivas. Hos de allra flesta är köket hemmets hjärta och har hos många tagit över rollen som sällskapsrum. Eftersom vi tillbringar så mycket tid i våra kök förtjänar de att få lite extra omtanke. Så när du vill byta ut dina köksluckor, ersätta gammal inredning eller göra en omfattande köksrenovering så kan våra erfarna företagare hjälpa dig känna dig som hemma i köket. Gör din förfrågan här!

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig