Rot-och rutavdrag 2022

2022-01-13


rutrotavdrag202242022 är här vilket innebär nya rut-och rotavdrag. Goda nyheter för alla som gillar att uppdatera där hemma och få hjälp med en och annan syssla. Men vad är det egentligen som gäller för den som vill anlita hjälp med renovering och hushållsnära tjänster?

Så här fungerar det:
Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

När du anlitat ett tjänsteföretag för rot-och ruttjänster sköter företaget ansökan om avdrag och drar av det på fakturan till dig. Rot-och rutavdraget räknas ihop och du kan högst få en skattelättnad på 75 000 per år, varav rot-avdraget inte får vara högre än 50 000 kr per år.

rutrotavdrag20222
Det här gäller från och med 2022:
Nytt från och med 2021 och som gäller även 2022 är att rut-avdraget numera omfattar tvätt av kläder och hemtextilier, möblering och montering av möbler, tillsyn av bostäder samt transport av bohag till tex secondhand. Perfekt för dig som tex vill att någon ser till sommarhuset under vinterhalvåret eller hjälper till när du rensat ut där hemma under pandemin. Att dessutom kunna få hjälp med tvätten till en rimligare peng är nog många barnfamiljer glada över.

För att nyttja bidragen behöver du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsterna utförs. Du behöver äga och bo i bostaden för att ha rätt till rot-avdrag, för rut-avdrag gäller att du bor i bostaden där tjänsten utförs.

rutrotavdrag20223

Här är samtliga tjänster som du kan få rot-och rutavdrag för:

Vilka förändringar vill du göra hemma som underlättar vardagen? Hos oss hittar du många tjänsteföretag som kan hjälpa dig med både rot-och ruttjänster. Jämför, kolla recensioner och hitta ditt företag hos oss redan idag.Starta 2022 med att göra en förfrågan här Eller genom att klicka dig in på valfri kategori ovan.

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig