Maxa myset i oktober

2017-10-12


Nu är det dags att ta hand om och omhänderta det som naturen gett oss. Skördetiden är här på riktigt! Färgsprakande och grann är oktober även perfekt upplagd för familjemys. Oavsett om du vill spendera tid i köket, soffan eller trädgården har vi roliga tips till dig.

I trädgården

Redan nu fylls hyllorna i mataffären och handelsträdgårdarna med vackra pumpor i alla slags färger och former. Ett kul pyssel för hela familjen är att karva ut ansikten och mönster på pumporna, försiktigt placera ett värmeljus och se hur de goa pumpafejsen lyser upp trädgården när mörkret faller.

alt

Och i skafferiet…

Är du mer hemma i köket med en slev i handen kan vi tipsa om att pumpor är fantastiskt goda att äta. En färsk pumpapaj med nyvispad grädde kittlar garanterat smaklökarna. Krydda upp med muskotnöt, kardemumma, ingefära och kanel för den extra värmande känslan.

alt

När vi ändå befinner oss i köket är en kopp varm choklad något som går att variera i all oändlighet. Less is not more vänner, nej. More is more. Smält mörk choklad och blanda ned i koppen, kanske ett par droppar mintessens, en näve minimarshmallows på toppen, chokladsås, lite strössel, en nypa kakao…

alt

För mycket skärmtid där hemma?

Då är det är dags att hitta på något som är kul för hela familjen! Det är enkelt att göra egen fågelmat till våra flygande vänner och passar barn i alla åldrar. Nu när marken fryser blir det blir svårare för fåglarna att hitta föda till sina små och fågelvetarna menar att det är fantastiskt bra om vi hjälper dem på traven.

alt

Det finns mängder av recept på talgbollar på nätet så det är bara att surfa loss, men grunden brukar vara kokosfett, osaltat smör, olika sorters frön och osaltade nötter. Det bästa är att man kan gjuta kakorna i vilken form man än har hemma; muffinsformar, dricksglas, bakformar, lerformar, krukor, skålar, ta det ni har!

Gör ni en stor sats går det utmärkt att förvara i frysen och plocka fram under hela vintern.

När ni hänger upp talgbollarna i trädgården, häng dem då nära buskar eller grenar så småfåglar enkelt kan ta skydd om det skulle komma större fåglar som också är sugna på en brakfest.

Lycka till med oktobermyset! Vill du inte göra annat än att kura upp dig i soffan under en tjock filt och kolla på film är det också helt okej!

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig