Lägenheter med loftkänsla

2017-05-09


Ett par gånger i livet får man chansen att komma hem till någon som har lyckats skapa ett riktigt ballt hem. Exakt vad det är som gör det så coolt är svårt att sätta fingret på, men vi har lyckats identifiera en dold ingrediens i den hembakade fullträffen: loftkänslan.

alt

Vad är loftkänsla?

I nybyggda fastigheter är loftkänslan påtaglig. Vi ser mer och mer nybyggda vindsvåningar med nivåskillnader i golven, rustika väggar med puts, öppna planlösningar, takfönster och läckra platsbyggda, ändock yteffektiva vrår.

Inredningshemligheten ligger i att skapa en hemtrevlig känsla med lite attityd. Hemmet är mer än en plats där man äter och sover, det är en samlingspunkt för vänner och fest. I ett tvättäkta hem med loftkänsla har gränserna mellan staden där ute och hemmet där inne suddats ut. Det kanske finns en bar eller en schysst cafékänsla i köket. Minns ni de tidiga säsongerna av Jamie Oliver när han lagade mat hemma i köket och sedan bjöd hem sina kompisar som fick äta av maten? Där har vi känslan som vi talar om.

alt

alt

alt

Lek med texturer

Tråkigt är för mycket av samma och därför är det extra viktigt att leka med texturer. Lägg det på minnet. Det är så lätt att fastna i en sak som man tycker om och sedan gå all in, men det kommer aldrig bli en levande dynamik av det. Se till att blanda texturer! Mjuk sammet som möter hård betong, kalla rör i metall som möter varmt ljus från vackra lampor, vävda tygstycken som möter läckert kakel och klinker…

alt

alt

alt

Applicera loftkänslan på ett vanligt hem

De flesta av oss bor ju inte i en kaxig vindsvåning på Manhattan, men det går att skapa känslan ändå. Den här pärlan som just nu ligger ute på historiska hem har lyckats väl med att skapa en riktigt schysst loftkänsla. Receptet heter platsbyggda bokhyllor från golv till tak, öppen planlösning, högt i tak, väl utvalda designpjäser och en väldans massa känsla.

alt

alt

alt

alt

altFoto: ANDERSON, Historiska Hem

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig