Fyra tips för bättre belysning

2015-12-08


Årets mörkaste dag ska enligt kalendern infalla den 22 december och det börjar verkligen märkas att den dagen inte är långt borta. Under den här tiden är lampor, ljusslingor och allt som kan ge lite extra ljus extra välkommet.

En bra och genomtänkt belysning kan göra under för att mota bort mörkret, men fel lampa på fel plats kan verkligen förstöra stämningen.

Här är fyra saker som är värda att tänka på när du väljer din nya lampa:

Utseende och ljus
Vilken typ av ljus vill du ha? Ett starkt och kallt ljus eller en varm och behaglig belysning? Fundera på om du vill ha en lampa som lyser upp ett helt rum eller om det är mysbelysning för mörka kvällar du är ute efter.

Placering
Tänk på hur du riktar ljuset. Hamnar belysningen på det du vill framhäva i rummet? Titta även på hur skuggorna faller. Blanda gärna små, stora och olika typer av belysning i ett rum för att få till en bra helhet för olika tillfällen.

Säkerhet
Är belysningen du köper säker för ditt användningsområde? Använd till exempel aldrig lampor utomhus om de är tillverkade för inomhusbruk. Se till att allt blir rätt installerat och att eventuella säkerhetsavstånd hålls.

Energieffektivitet
Kontrollera hur energieffektiva lamporna är. Det finns mycket att vinna på att använda energisnåla lampor. Både för plånboken och för miljön.

Sandra Jansson
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig