Bered en väg för våren!

2017-01-19


Förbered din trädgård nu för snart kommer våren att explodera och då kan du stå redo! Det lustiga med de flesta hemmaprojekt är att vi ofta kommer på dem exakt precis när de ska göras och då ska allt bli klart blixtsnabbt, något som brukar leda till onödig stress och press. Här har vi samlat ihop ljuvlig trädgårdsinspiration till er både för kropp och själ. Läs och njut!

alt

Oavsett vilka förutsättningar som finns för att skapa din drömträdgård kommer planteringslusten infinna sig snart och då finns det projekt för alla plånböcker och utrymmen. För dig som har en egen trädgård kan vi tipsa om att planera in ett växthusbygge under våren. Vår favorit är de sociala växthusen där man kan avnjuta en svalkande lemonad i den heta vårsolen.

alt

Med ett växthus ökar du dina odlingsmöjligheter, här inne trivs frukt och grönsaker bra och du förlänger odlingssäsongen eftersom du får skörda dina plantor under en längre tid på året. Det kostar en slant att bygga ett växthus, men det kommer att betala av sig i såväl glädje som krispiga, smakrika och vitaminberikade grödor.

alt
alt

När man lägger om sig mentalt och börjar snegla en säsong framåt blir trädgårdsprojekt ofta väldigt genomtänkta och trivsamma. Hur ser era förutsättningar ut? Bor du lite mindre ska du hålla utkik här på bloggen då vi kommer ägna ett helt inlägg åt hur man bygger in vertikala trädgårdar och miniväxthus i sitt boende. Har du turen att ha en egen trädgård till förfogande är möjligheterna oändliga. Fundera först på vad ni använder trädgården till. Är det en plats för eftertanke och lugn kanske en liten damm och terapeutiska arrangemang är på sin plats.

alt

Använder ni trädgården till ändlösa sommarmiddagar med skratt och bus kanske ett lusthus eller ett trädäck är något att investera i.

alt

För odlingsfantasten som vill driva upp sin egna mat behövs en trädgårdsplanering
där man placerar ut de grödor som kräver mest sol på rätt plats och ser till att odla så att grödorna får bäst förutsättningar.

Här i Sverige lever vi tätt inpå djurlivet och rådjur brukar inte associeras med positiva känslor för hemmaodlaren. Det finns en mängd utvägar på rådjursproblematiken och för jordgubbslandet är en att bygga en enkel trästomme runtom som man klär med ett tunt nät som släpper in solljus. Det enda viktiga är att du måste se till att pollinera blommorna själv för att få till bär om inte bin och humlor tar sig in!

Eftersom bina är en nyckel till pollinering och dessutom hotade, plantera gärna blommor som de tycker om och investera gärna i ett bihus som du kan ställa på tomten.

alt
alt

Redan i slutet av januari kan du börja så en hel del blommor och grönsaker. Chili, aubergine samt en massa örter som får chansen att växa till sig rejält under våren och sen vara stora och frodiga i sommar. Det brukar stå på fröpåsarna, men basilika, mejram och oregano går också utmärkt att stoppa i jorden redan nu. Tänk bara på att de kommer behöva mycket ljus! Att installera någon form av växtbelysning kan vara en bra ide.

alt

Din trädgård ska vara din lyckliga plats. Satsa på det som gör dig glad! Blommor som för tankarna till öppet hav, krispiga grönsaker och söt frukt som ger dig en energiinjektion att drömma om och förtjusande färger som behagar ögonen och väcker kreativiteten.

alt

Du bestämmer hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsarbetet, men tiden ska inte behöva sätta käppar i hjulen för drömmarna. Investera i en väl planerad trädgård och hjälp med regelbunden trädgårdsskötsel, sen är det bara att luta sig tillbaka och njuta!

alt

Hör av dig till oss om du behöver bygghjälp, en trädgårdsplanerare eller hjälp med trädgårdsskötsel!

alt

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig