7 ställen många glömmer att städa - men som är extra viktiga just nu

2020-11-26


Många upplever ett större behov av att städa just nu eftersom vi tillbringar allt mer av vår tid i hemmet. När både jobb, fritid och vardag går i varandra är det lätt att dammet samlas på hög och när vi dessutom umgås på nya sätt utomhus drar vi in mer både lera och grus. Det är lätt att tänka att det är den synliga smutsen som vi behöver bekämpa och de flesta av oss är duktiga på att dammsuga upp damråtter och få bort grus från hallen. Och visst är det viktigt att dammsuga ofta och vädra för att hålla inomhusluften fräsch. Men många gånger finns det klart fler bakterier och virus på andra platser i hemmet som är lätta missa. Vi listar 7 ställen som kryllar av smuts och som är extra viktiga att städa lite extra just nu.

clean8
1. Dörrhandtagen
Visste du att dörrhandtagen är ett av husets smutsigaste ytor, både i våra hem och på offentliga platser. Dörrhandtag är dessutom svåra att undvika att ta i och många virus och bakterier kan överleva länge på handtagen om de inte städas bort. Om du dessutom glömmer att tvätta händerna kan handtagen potentiellt sprida vidare virus och bakterier och göra dig sjuk. Så glöm inte att torka av handtagen (särskilt till toaletten) ofta med milt rengöringsmedel och en trasa. Gärna varje kväll om någon i familjen är sjuk.

clean2
2. Dina skärbrädor
Visst går det åt mycket mer mat just nu när fler måltider äts på hemmaplan. Det många glömmer är att skärbrädor kan vara riktiga grogrunder för bakterier i och med att de ständigt utsätts för olika typer av livsmedel. Bakterier frodas dessutom lätt i sprickor och håligheter, så var extra noga med rengöringen om du använder en av trä. Det bästa är att använda sig av olika skärbrädor till olika livsmedel och diska varianter av plats i diskmaskinen och byta ut dem så fort de blivit repiga. Skärbrädor i trä kan skrubbas med en blandning av salt och citron eller bikarbonat och ättika vilket både rengör, desinficerar och tar bort dålig lukt.

clean6
3. Din säng
Det sägs att vi tillbringar cirka en tredjedel av våra liv i våra sängar men vi är sällan ensamma. Den genomsnittliga sängen hyser nämligen upp till 1,5 miljoner dammkvalster tillsammans med hudavlagringar, svett och hår. Det allmänna rådet är att byta sängkläder mellan en gång i veckan till varannan vecka, beroende på om du har husdjur, småbarn eller duschar före läggdags. Det är också klokt att vädra sängkläderna så ofta som möjligt för att få bort fukt istället för att bädda in kvalsterna i värmen. Men att tvätta enbart sängkläderna räcker inte utan du bör regelbundet tvätta både kuddar, täcken och madrasskydd för att hålla sängen fräsch och minimera kvalster. Det är också bra att dammsuga själva madrassen eller resårbotten med jämna mellanrum när alla sängkläder är borttagna.

clean5
4. Mobiltelefonen
Många av oss har blivit klart mycket bättre på att tvätta händerna, men ofta glömmer vi att vi hela tiden tar i våra mobiltelefoner. Telefonen följer också med oss överallt, när vi lämnar hemmet och när vi äter och till och med när vi går på toaletten. Efter en dag är telefonen full av bakterier och virus som vi sen tar med oss vart vi än är. Och oavsett om vi tvättar händerna så kommer bakterierna tillbaka eftersom vi så sällan rengör telefonen. Det finns särskilda rengöringsservetter till både dator och mobiltelefoner men det går också bra att torka av eller desinficera telefonen med jämna mellanrum med våtservetter och handsprit så länge man är försiktig.

clean7
5. Köksbänken
En av de platser i hemmet som kommer i kontakt med flest föremål på en dag är köksbänken. Här hamnar allt ifrån matkassar, nycklar, plånböcker, kött och osköljda grönsaker. Och även fast många är duktiga på att torka av ytorna så glömmer de att disktrasan eller disksvampen de använder är fulla av bakterier som de istället drar runt. Rengör diskbänken med desinficerande rengöringsmedel ofta och torka hellre torrt med hushållspapper än att använda disktrasan eller disksvampen. Byt disktrasa minst varje vecka (tvätta i tvättmaskinen på 60grader och återanvänd).

clean4
6. Diskhon
Det är lätt att tänka att själva diskhon är ren i och med att den hela tiden sköljs ur. Men undersökningar visar att diskon är en riktig bakteriehärd på grund av alla olika typer av matvaror som den kommer i kontakt med. Så undvik att lägga grönsaker och råvaror i vattenbad om den inte är rengjord nyligen. Rengör diskhon med desinficerande rengöringsmedel eller använd bakpulver och ättika till både diskho och kranarna för att få bort kalk och smuts.

clean3
7. Tandborsthållaren
Många förvarar tandborsten i ett glas i badrummet men själva glaset kan innehålla upp till två miljoner bakterier. I och med vi ständigt tillför ny fukt varje gång i borstar behöver den rengöras minst en gång i veckan. Det bästa är att välja en modell som kan diskas i diskmaskinen. Tandborsten räcker det däremot att vi byter varannan månad. Men om du inte fäller ner locket när du spolar på toaletten riskerar bakterierna att färdas i luften och på så sätt nå din tandborste, ganska äckligt eller hur? Så stäng alltid locket när du spolar för att slippa ofäscha bakterier.

Hur ofta städar du på ovan nämnda ställen? Antagligen inte tillräckligt ofta. För många med ett fullspäckat vardagsliv kan det helt enkelt vara svårt att få tiden att räcka till. Att ta hjälp med hemstädningen underlättar därför för många och får vardagspysslet att gå ihop. Hos oss kan du jämför olika städfirmor innan du bestämmer dig.

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig