Bra att veta när du ska anlita en inredningsarkitekt


Önskar du att inredningen i ditt hem var lite mer unik? Eller vill du kanske lyfta fram hemmets potential genom rätt färger och möbler som går hand i hand med planlösningen och din egen stil? Kanske är du intresserad av inredning och mode men hinner inte själv få till hemmet som du önskar? Då kan det vara värt att anlita en inredningsdesigner eller inredningsarkitekt som kan hjälpa dig. I den här guiden kan du ta del av tips och råd inför ett inredningsarbete i ditt hem.

Vilken hjälp behöver du?

Börja med att tänka över vad det är du vill ha hjälp med. Vad ditt projekt innebär kommer också att ha betydelse för om du behöver en inredare, även kallad inredningsdesigner, eller en inredningsarkitekt.

En inredare kan hjälpa dig med konsultation om färgsättning och möblering i ditt hem. Ofta kan det handla om att få färg och form att gå hand i hand och kanske skapa en röd tråd genom de olika rummen i hemmet. För att få kalla sig inredare behövs ingen särskild utbildning. En inredare kan ha gått mindre utbildningar inom området eller ha arbetat inom närliggande branscher och på så sätt skaffat sig kunskap inom design och inredning.

En inredningsarkitekt kan hjälpa dig med allt från mindre projekt till att planera och förbereda för stora förändringar som att ändra planlösningen för att släppa in mer ljus i hemmet, ge nya idéer och perspektiv inför badrumsrenoveringen eller det nya sovrummet. Du kan exempelvis få en färdig ritning att lämna vidare till hantverkare som kan genomföra själva byggnationen. En inredningsarkitekt har ofta en annan utbildning och bakgrund än en inredare. För att få kalla sig inredningsarkitekt behövs en högskoleutbildning inom området vilket ofta ger en bredare kunskap och möjligheten att hjälpa dig med fler och mer komplexa inredningsfrågor.

Hitta inredningsarkitekt eller inredare

För att veta vilken typ av hjälp du behöver kan det vara bra att börja med att få klart för dig själv vad det är du vill ha hjälp med i ditt hem:

 • Enstaka rum eller hela bostaden
 • Enbart konsultation eller även utförande
 • Förslag på och inköp av nya möbler
 • Färg på väggar, tak och nytt golv
 • Ändra planlösningen
 • Idéer för kommande renoveringar

När du själv fått en klar bild över ditt projekt är det dags att hitta en inredare eller inredningsarkitekt som kan hjälpa dig. Det kan vara en bra idé att ta in offerter från några olika för att jämföra både priser, omdömen och för att hitta rätt person för just ditt hem. Mer om vad det kan kosta att anlita en inredare eller inredningsarkitekt kan du läsa här.

Bra att ha med i din beställning

Följande kan vara bra att ha med i din beställning när du behöver hjälp med inredningen.

 • Bostadstyp och byggnadsår
 • Antal kvadratmeter och rum som du behöver hjälp med
 • Befintligt skick på rum och inredning
 • Önskemål om nya material och åtgärder
 • Arbetets omfattning. Om du behöver hjälp med konsultation och möblering eller hjälp inför en totalrenovering av ett eller flera olika rum.
 • Skicka gärna med bilder på inredningsstilar du gillar som utgångspunkt
Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig