Pris

Vad kostar det att få hjälp med inredningen?

2023-05-31

Arkitekt som visar tyg och färgprover

Det är lätt att bli hemmablind och svårt att tänka i nya banor när det är dags att göra om där hemma. För att få ny inspiration och nya idéer kan det vara bra att få hjälp av en inredare eller inredningsarkitekt. Vad det kostar att anlita hjälp med inredningen beror såklart på hur mycket det är du vill förändra och hur mycket du vill lägga på möbler och övrig inredning.

Kostnad för arbetstid och inredning

Att anlita en inredare eller en inredningsarkitekt kan kosta allt från några få tusenlappar och uppåt beroende på storleken på ditt projekt. Utöver ersättning för inredarens eller inredningsarkitektens tid tillkommer även kostnader för eventuella möbler eller annan inredning.

Fundera över om du vill ha hjälp med ett enda rum eller om du vill få ett prisförslag för att få en helhet i inredningen i hela bostaden. Hur mycket ditt projekt kommer att kosta beror självklart mycket på hur stor yta du vill ha hjälp med och vilken budget du har för möbler och annan inredning. Att låta någon hjälpa dig med att hitta möbler behöver inte betyda att det kommer att bli dyrare än om du hade hittat dem själv. Inredaren kommer att anpassa sig efter din budget och kan snarare hitta fynd och smarta lösningar som du annars kanske inte hade tänkt på.

Ett vanligt upplägg är att inredaren först gör ett kostnadsfritt hembesök där ni kommer överens om behovet och arbetets omfattning. Därefter får du ett kostnadsförslag och en tidsplan. Du kan också lämna en budget som han eller hon får utgå ifrån för att sedan göra ett mer detaljerat förslag på till exempel möblemang och övrig inredning.
När ni kommit överens om arvode för att ta fram förslag, genomförande och en budget för material och inredning är det bara att sätta igång!

Tänk på att arbetskostnad för en inredare eller inredningsarkitekt inte ger inte rätt till rut- eller rot-avdrag.

Inredare eller inredningsarkitekt - avgörande för priset

Beroende på vad ditt projekt innebär finns också olika hjälp att få. Om du bara behöver ny inspiration för olika inredningsstilar, färger, dekoration och möbler kan det räcka med att anlita en inredare som ger dig nya idéer och tips. En inredare behöver inte ha någon särskild utbildning utan kan på annat sätt skaffat sig kunskap inom området och har en bra känsla för färg och form. Att anlita en inredare kan därmed bli billigare än att anlita en utbildad inredningsarkitekt som hjälper dig med allt från att ta fram nya förslag på ny planlösning och ritningar för byggfirman till ett helt nytt inredningskoncept för ditt hem. En inredningsarkitekt kan ta ut en ett högre arvode för sina tjänster eftersom det krävs särskild kunskap och utbildning för att få arbeta som inredningsarkitekt.

Tänk på att ge inredaren kreativ frihet. Inredare jobbar ofta med helheter där allt är utvalt för att fungera tillsammans. Givetvis kan den du anlitar ofta anpassa sig efter vad du önskar vad gäller stil, men försök att inte låta det bli allt för detaljstyrt.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj