Pris

Vad kostar det att klä om en soffa, stol eller fåtölj?

2024-02-08

Kostnaden för att klä om en möbel varierar beroende på vilken typ av möbel det handlar om, men mellan tummen och pekfingret brukar man säga möbeltapetsering kostar mellan 5000 - 18000 kronor. Ofta tillkommer även kostnad för material. Här nedan lyfter vi några faktorer som påverkar slutpriset.

Fast pris eller pris per timme

Skicket din möbel är i och vilka moment som kommer att behöva genomföras vid möbeltapetseringen avgör hur lång tid arbetet kommer att ta. Många möbeltapetserare ger ett fast pris på arbetet medan andra tar betalt per timme. Det sistnämnda kan bli direkt avgörande för priset om du har en möbel som kräver flera olika typer av förbättringar och arbetsmoment.

Arbetsmoment som påverkar priset

Hur mycket som behöver göras med din möbel spelar stor roll vid prissättningen. I vissa fall ska endast tyget bytas ut, men många passar på att förbättra möbeln på flera sätt vilket också påverkar priset:

illustration-list-arrow

Ny klädsel.

Vid slitage på möbeln är det dags att byta ut klädseln till en ny. Ofta är det på sits och armstöd som slitningarna dyker upp först.

illustration-list-arrow

Stoppningen.

Har fåtöljen eller soffan blivit nersutten kan det vara dags att byta ut stoppningen, alternativt att bättra på den befintliga stoppningen.

illustration-list-arrow

Resår och sömmar.

Hur ser resårhuset ut i sitsen? Är sömnaden gjord för hand? Detaljarbetet av sömmar och band gör mycket för helhetsintrycket när du bättrar på din möbel.

Tyger och övriga material

Hos många möbeltapetserare tillkommer kostnad för tyget per meter som behövs. Priset brukar ligga mellan 500-2500 kronor per meter tyg, men du har självklart också möjligheten att ta med ett favorittyg som du redan har. För att klä om en fåtölj behövs mellan 3-5 meter tyg medan en 3-sits soffa drar ca 12-15 meter tyg.

Annat material som ofta räknas separat i offerten är exempelvis vadd, tagel eller sadelgjordar.

Jämför offerter från flera olika möbeltapetserare

För en mer exakt prisuppskattning är det alltid säkrast att be om en offert från några olika företag. För att välja rätt person för jobbet finns det några faktorer som kan vara bra att väva in.