Guide

Bra att veta innan du anlitar en möbeltapetserare

2024-02-08

Grå soffa i ljust vardagsrumshörn.

Att klä om en soffa, fåtölj eller stol är ett bra sätt att ge nytt liv till dina möbler. Samtidigt som du får behålla dina favoriter en längre tid är det en form av återbruk som också gynnar planeten. En win-win för alla med andra ord. I den här guiden reder vi ut hur du får dina möbler att hålla längre, och vad som är bra att tänka på när det trots allt börjar bli dags för ett omtag.

Vad är möbeltapetsering?

Att klä om en möbel genom att byta ut det gamla tyget mot ett nytt är en process som kallas för möbeltapetsering. Vanligtvis görs det för att reparera slitage eller skador, eller för att helt enkelt förnya utseendet på möbeln. En möbeltapetserare kan också förbättra stoppningen i en soffa, stol, fåtölj eller pall som blivit nersutten genom åren, på så sätt får man tillbaka önskad sitthöjd eller mjukhet.

Varför inte bara köpa en ny möbel?

illustration-list-check

Du behåller favoriterna.

Möbeltapetsering är ett fantastiskt sätt att ge sin favoritmöbel nytt liv. Oftast kläs möbler om just på grund av ett sentimentalt värde, man vill ha kvar möbler som börjat sjunga på sista versen. Tänk, det går!

illustration-list-check

Ett ekonomiskt sätt att uppgradera hemma.

När du väljer att klä om din möbel sparar du pengar som du annars kanske hade lagt på att köpa nytt. Visst finns det många som ser ett värde i att få köpa en helt ny möbel för att man kanske tröttnat på sin äldre slitna soffa, kom då ihåg att möbeltapetsering är ett effektivt sätt att skapa ett helt nytt intryck - dessutom får du enormt många fler tyger att välja på än i en vanlig möbelbutik. En billigare förvandling helt enkelt!

illustration-list-check

Ett återbruk som gynnar planeten.

När du väljer att byta ut tyget istället för att köpa en helt ny möbel så värnar du om miljön genom att minska den påverkan som förknippas med nytillverkning och nyproduktioner. Samtidigt blir avfallshanteringen minimal när dina äldre möbler slipper hamna på tippen.

Bra att tänka på innan du anlitar en möbeltapetserare.

För att säkra att du får det resultat du förväntar dig när du lämnar in dina möbler finns det tre saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Erfarenhet.

Möbeltapetseraren du anlitar bör ha tillräcklig erfarenhet för att hantera dina möbler på ett professionellt och kunnigt sätt. Ett tips är att be om referenser och bilder på tidigare arbeten.

Kvalitativa material.

Se till att materialen som möbeltapetseraren använder är högkvalitativa - det gör att de kommer att hålla länge.

Kostnaden.

Be alltid om en offert innan du anlitar en möbeltapetserare där alla kostnader och vad som ingår i priset framgår. Även material och eventuella extrautgifter är sånt som är skönt att få reda på innan du skriver på för att undvika överraskningar vid arbetets slut.