Guide

Trädfällning – vad ska man tänka på?

2023-10-09

En man som fäller ett träd med en motorsåg. Mannen har klättrat upp i trädet och är fastspänd med en säkerhetslina.

Att fälla träd kan vara en stor och komplicerad uppgift som kräver både kunskap och erfarenhet. Oavsett om det handlar om en stor tall eller en mindre björk som ska fällas är det viktigt att tänka på säkerheten och att det utförs på rätt sätt. Här reder vi ut några vanliga frågor och ger råd till dig som planerar en trädfällning!

Vilka träd får man fälla?

Innan du fäller ett träd är det viktigt att ta reda på om det finns några restriktioner för vad som är tillåtet att fälla. Vissa trädarter är skyddade och kräver tillstånd för att fällas, medan andra kan vara skyddade på grund av deras ålder eller betydelse för miljön. Innan du påbörjar din trädfällning är det bäst att kontrollera om det finns några begränsningar eller förbud i din kommun. 

Behövs tillstånd för att fälla träd?

Vanligtvis är det inte nödvändigt att ha ett tillstånd för att fälla träd av vanligt förekommande arter utanför planerade områden. Däremot kan det krävas tillstånd om trädfällningen ska ske i ett område som skyddas av dess naturvärden. Det bästa rådet vi kan ge dig är att även här kontakta din kommun för att ta reda på vilka regler som gäller i just ditt område. På Offerta kan du sedan jämföra upp till 6 företag och få rätt pris på din trädfällning.

Få offerter på trädfällning

Lägg ut uppdrag

Vad innebär beskärning av träd?

Om du inte kan fälla ett träd på grund av att det finns hinder eller begränsningar på platsen kan det vara möjligt att beskära trädet. Vanliga anledningar till att beskära är för att ta bort döda grenar, att förbättra trädets form eller för att det finns lövskugga på ”fel” ställe i trädgården. Det finns yrkespersoner som kan hjälpa dig att bestämma vilka grenar som ska tas bort för att öppna upp för mer ljus och utrymme, samtidigt som du bevarar trädet.

Arborist – din expert på trädfällning

En arborist, även känd som trädfällare i folkmun, är en yrkesperson med specialkunskaper inom trädvård. Deras huvudsakliga uppgift är att säkerställa att träd är vackra, trygga och lever länge. Det är alltid klokt att anlita professionell hjälp om du känner dig osäker på hur du går tillväga när du ska fälla eller beskära träd.

Vill du lära dig mer om hur du kan få professionell hjälp med trädgården kan du läsa mer i artikeln nedan:

Så här får du till en säker trädfällning 

Ska du fälla träd själv är det viktigt att tänka på säkerheten, oavsett om det handlar om ett mindre träd på din tomt eller en stor tall i skogen. Här är några tips att ha i åtanke:

illustration-list-check

Se till att området runt trädet är fritt från hinder och att det inte finns någon i närheten som kan skadas.

illustration-list-check

Kontrollera att utrustningen är i gott skick och att du har rätt verktyg för uppgiften. 

illustration-list-check

Tänk på vädret – undvik att fälla träd under dåliga väderförhållanden.

Så, om du står inför en stundande trädfällning på din tomt, se till att ta reda på vilka träd du får fälla och om det finns några restriktioner i din kommun. Ta även hänsyn till säkerheten och överväg att ta professionell trädfällningshjälp, exempelvis via Offerta. Hos oss kan du jämföra priser och få offerter från olika företag, för att få jobbet utfört på ett tryggt och kostnadseffektivt sätt.

Lycka till! 

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj