Guide

Anlita hjälp med trädgården - vad bör man tänka på?

2024-05-22

Kvinna i randig tröja och jeans beskär en växt i en kruka

Känns din trädgård mer misskött än välskött? Eller vill du bara ha en förändring? Då kan det vara en bra idé att låta en trädgårdsfirma sköta jobbet åt dig. En trädgårdsmästare kan hjälpa dig med en rad olika saker såsom trädgårdsdesign, plantering och beskärning av din trädgård. För att få vägledning i att hitta rätt hjälp med just din trädgård kommer här ett par tips som kan vara bra att tänka på.

Fundera på vilken hjälp du behöver i trädgården

Trädgårdsarbete kan innebära en hel del olika saker – stort som smått. Fundera igenom vad du vill ha hjälp med. Är det enstaka planteringar, gräsklippning, uppfräschning inför en husvisning, en mer omfattande trädgårdsdesign eller arbete som kräver en markentreprenör.
Tänk igenom om du vill ha hjälp med löpande skötsel eller ett enstaka projekt och vad som behövs för att du ska få din drömträdgård.

Varför behövs en trädgårdsmästare?

illustration-list-arrow

Avlastning

Det kan vara till stor hjälp att få avlastning med löpande skötsel i trädgården, om man själv inte har tid, möjlighet eller lust att ta hand om gräsklippning, beskärning, ogräsrensning, krattning eller dylikt.

illustration-list-arrow

Anpassa och planera

En trädgårdsmästare är dessutom till stor hjälp om man vill anlägga eller planera sin trädgård. De tar inte bara hänsyn till vad som är estetiskt snyggt utan även vilka växter som fungerar bra just där du bor, i förhållande till markens förutsättningar och solläge.

illustration-list-arrow

Rekommendationer

En trädgårdsmästare kan även ge rekommendationer på vilka växter som passar utifrån den tid du har att lägga ner på trädgårdsskötsel.

Det är vanligt att trädgårdsmästaren eller trädgårdsarkitekten vill träffas och titta på din trädgård och diskutera fram olika lösningar utifrån dina önskemål och drömmar om funktion och stil. Efter en första konsultation brukar du få en idéskiss som ni går igenom på ett andra möte. Därefter presenteras en färdig ritning på trädgården.

Vad krävs av dig?

Om du vill ha hjälp med att skissa på ett förslag för hela din trädgård kan det vara bra att kontrollera om du förväntas förse trädgårdsmästaren med skalenliga ritningar över din trädgård samt plan- och fasadritningar från kommunen.

Om det är något större projekt så kanske du behöver bygglov som du antingen kan ansöka om själv eller be entreprenören om hjälp med detta i din förfrågan.

Ta sedan in offerter, gärna från flera företag, för att kunna välja det som passar dig bäst.

Få offerter på trädgårdsskötsel

Lägg ut uppdrag

Bra att ha med i din offertförfrågan för hjälp med trädgårdsarbete:

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start-och slutdatum

illustration-list-check

Engångsuppdrag eller löpande

illustration-list-check

Trädgårdsdesign eller underhåll

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Trädgårdens storlek

illustration-list-check

Befintligt skick

illustration-list-check

Marktyp

illustration-list-check

Arbetets omfattning. Exempelvis plantering, vattning eller trädgårdsdesign

illustration-list-check

Övriga önskemål

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj