Guide

3 tips för en växande trädgård

2023-05-31

Lummig och grönskande trädgård i kolonilott

Vad är viktigt att tänka på för att det ska växa bra i trädgården? Vi frågade odlingsfantasterna Stiven och Patrik om deras tre bästa tips.

-Det finns mycket man kan tänka på för att få det att växa så bra som möjligt i trädgården.

  1. Tidpunkt.När odlingssäsongen kommer igång på våren är det är viktigt att inte bli för ivrig så att man sätter ut grödorna för tidigt. Blir det minusgrader kan vissa dö så man får inte ha för bråttom att plantera i trädgården.

  2. Miljö.Vilken sorts jord man använder kan också spela roll, i viss jord trivs potatis och i en annan tomat. När man planterar är det också viktigt att tänka på var man placerar ut växterna, vissa behöver mycket sol medan andra vill ha så mycket skugga som möjligt. Bra att komma ihåg är också att vissa växter som tycker om sol ändå kan behöva vänja sig vid värmen. Tidigt på våren när de inte fått mycket ljus innan kan de lätt bli solskadade när de planteras. Ett tips är att vänja växterna lite långsamt och bara ha de ute en halvtimme åt gången för att sen plantera dom först när de vant sig vid den starka solen. Men det är olika vad växterna vill ha för temperatur, över vårat kryddland har vi ett tyg som skyddar mot solen och då blir det som ett mikroklimat därinne när vi vattnat, fukten hålls kvar.

  3. Skötsel. Klipp ner växterna på rätt sätt. Det är viktigt att underhålla växterna och klippa bort sånt som hämmar växtligheten. Äppelträden till exempel blir otroligt påverkat om man inte klipper det, vissa grenar kan bli växande rakt upp. Det kan bli frukt ändå men den blir väldigt svårt att komma åt. Om man däremot klipper av grenarna på fel sätt eller vid fel tidpunkt kan trädet dö så det är viktigt att kolla upp vad som gäller beroende på vilken växt det handlar om. Här skulle vi faktiskt rekommendera att ta hjälp av en trädgårdsmästare!

Stiven och Patrik hittar du på Instagram under kontot @2grabbar1koloni

Är du i trädgårdstagen nu inför sommaren, men osäker på hur du ska börja för att lyckas på bästa sätt? Hitta hjälp med trädgården här!

Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.