Guide

Dags att höstsäkra hus & trädgård

2023-09-07

Lövkratta vilar mot en skotkärra i en höstträdgård

Äntligen höst – dags att ta fram lövkrattan och ta in utemöblerna. För dig som husägare startar säsongen för höstens utomhusprojekt. Hur är det egentligen med gräsmattan, och när ska fruktträden beskäras? Behöver man göra något åt fasaden i år, eller är det kanske dags att lägga om taket?

För att göra det lite lättare har vi listat några av sakerna som bör stå på din to-do-lista i höst:

Vinterbona gräsmattan

Rensa och städa upp på tomten och gräsmattan för att hålla mördarsniglar och andra oinbjudna gäster borta. De trivs gärna i stora löv-och rishögar.

Klipp gräsmattan en sista gång - men inte allt för kort. Låt sedan ett tunt täcke nedfallna löv ligga kvar och skydda gräsmattan. Det går också bra att använda gödsel för att få ännu mer motståndskraft inför kommande säsong.

Få koll på tak och hängrännor

Ha för vana att alltid kolla till tak och hängrännor under hösten. Löv och annat skräp täpper gärna till, så rensa hängrännor innan frosten slår till. När du redan står uppe på stegen kan det vara klokt att passa på att se över taket. Ta bort eventuell mossa och ersätt trasiga takplattor vid behov.

Är du obekväm med höjder rekommenderar vi att anlita ett proffs för arbeten på höga höjder. Då får du det absolut säkraste och bästa resultatet.

Få hjälp med takarbeten

Lägg ut uppdrag

Bevara växtligheterna

Rensa bort ogräs i rabatterna och blanda upp en del av jorden med löv för att tillföra extra näring. Se också till att skydda känsliga växter med extra löv kring rötterna för att skydda mot frost och kyla. Passa även på att plantera härliga lökväxter som sedan blommar till vårvintern!

Ta hand om fruktträd och bärbuskar

Se till att rensa bort all fallfrukt samt gallra och klipp ner de bärbuskar som fått bär. På så sätt maximerar du kommande års skörd. På hösten beskärs framförallt plommon- och körsbärsträd, men även äppelträd tål att beskäras under höstsäsongen.

I vår guide kan du läsa fler tips på hur du höstsäkrar trädgården:

Maximera myset utomhus

På hösten blir det extra viktigt att sätta upp belysning utomhus för att förlänga utomhussäsongen. Här kan du läsa om hur du förvandlar uteplatsen till en mysig höst-oas.

Nu när hösten gör sitt intåg kanske du märker av de där skymmande träden som stör eftermiddagssolen. Små träd är inga problem att ta ner själv men när det handlar om stora, och framförallt höga, träd är det en god idé att anlita ett proffs.

Få offerter på trädfällning

Lägg ut uppdrag

Ta hand om dina trädgårdsredskap

Tvätta och serva gräsklippare och andra trädgårdsmaskiner efter säsongen och förvara dem i förrådet. Passa också på att rengöra och olja in spadar och krattor inför kommande säsong. Många krukor fryser också sönder under vintersäsongen, så förvara dessa lite varmare för att undvika frostskador.

Vill du ha hjälp i trädgården?

Ibland räcker inte tiden till, eller så vill du helt enkelt hellre njuta av hösten på andra sätt än att fixa i trädgården. Offerta kan hjälpa dig med allt från trädgårdsskötsel och trädfällning till dränering och takläggning. Här anlitar du ett proffs till ditt hus och trädgård.

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj