Inspiration

Förvandla lantstället med enkla knep

2024-05-14

Bild på lantställe med balkonlåda med rosa och lila blommor

Stuga, torp eller fritidshus, du är inte ensam om att drömma efter lantställe där lugn och ro, natur och enkelhet står i fokus. Om du funderar på en stuga eller redan har lagt beslag på en husdröm så kanske du oroar dig för hur du ska få din nya sommarstuga beboelig. Ofta behöver man tyvärr kompromissa en del på det estetiska för att ha råd. Men med relativt liten budget kan du förvandla ett gammalt hus till en charmig dröm. Vi berättar hur!

Problem: Väggarna är hemska, vad gör jag?

Har du en tråkig träpanel, bjälkar eller timmer så har du faktiskt dragit en vinstlott även om det kanske inte ser ut så. Det gör de nämligen enkelt att skapa den där riktigt mysiga lantstilen med vitmålad träpanel som är lite lagom kantstött. För mycket trä kan nämligen bli lite väl mörkt ibland och det du vill undvika är bastukänslan. Måla i vita, naturnära och pastelliga färger med tydliga penseldrag eller vitlasera träpanelen för en snygg lantlig finish.

Har ditt nya torp begåvats med slitna tapeter finns det renoveringstapet att sätta upp innan du målar över. Du kan också gå all in och tapetsera med en lantlig tapet från tex Morris eller Borås-tapeter (tips!).

Ta in offerter från målare

Lägg ut uppdrag

Problem: Toaletten är hemskt tråkig, golvet är nött och allt känns gammalt och slitet

Det finns en hel del knep att ta till här. Är det vanliga väggar kan du alltid måla dem, våtutrymmen och plastgolv ska man dock vara försiktigare med. Kanske har du råd att lägga klinker men kan behålla väggarna? Oavsett blir badrummet som nytt med lite vit, grå färg eller mustigare färger som mörkblått och mörkgrönt.


Problem: Köket är gammalt och slitet med en gammal spis

Det finns enkla knep att ta till för att fräscha upp ett lantligt kök. Kanske får det att måla om luckorna och byta beslag. Men bevara den gamla vedspisen och försök anamma det rustika. Ett fritidskök kommer inte användas som ett vanligt kök så oftast räcker det att bättre på det befintliga istället för att riva ut och göra nytt. Miss-matcha möbler och material och dekorera med roliga, finurliga fynd från loppisar för att sätta den rätta känslan.

Problem: I vissa rum är det gamla platsgolv som har varit med alldeles för länge.

Det positiva är att många linoleum-golv och platsmattor är att de gå att måla, perfekt för dig som snabbt vill fräscha upp. Men om golven är allt för slitna kan det vara en god ide att kika om det döljer sig ett plankgolv därunder. Isåfall brukar en bra idé vara att slipa och olja in det. Oftast går det också att måla vitt eller ljust grått för en rustik och hemtrevlig känsla. Vill du köra budget så kan du enkelt dra in massor av härliga trasmattor som täcker stora delar av golvet men som ändå bidrar till en lantlig charm.

Ta in offerter från golvslipare

Lägg ut uppdrag

Problem: Trädgården övergiven och igenvuxen

Många gånger är trägården lämnad åt sitt öde, ofta med mycket ogräs som följd. Börja med att klippa gräsmattan ofta för att få rena ytor. Upptäck vad som finns i rabatter och rama in odlingar. Börja planera efter hur ljuset faller, var är solen, var vill man sitta och fika? Ta ner träd som skuggar och anlägg grusgånger eller lägg stenplattor för att enkelt rama in olika platser. Låt trädgården ta tid och växa fram.

Problem: Vad ska vi göra åt den åtgångna utsidan?

Fasader som är hårt utsatta av väder och vind kan behöva skrapas och målas för att få längre livslängd. Ofta går det utmärkt att byta ut delar av panelen istället för att renovera hela fasaden. Börja med att undersöka skicket och se vad som behöver göras för att huset ska hålla tätt.

Har du lite tid men vill ha ditt drömställe klart till semestern? På Offerta.se finns mängder av duktiga företag som gärna hjälper dig med både det ena och det andra.

Ta in offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag
Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.