Guide

Sommarrenovering - passa på att göra detta utomhus

2024-05-22

Ett vitt vackert hus vid vattnet en fin sommardag i Sverige. Husets tak är behov av en taktvätt.

För dig som är husägare är sommaren en perfekt tid att lägga lite kärlek på utsidan. Varför inte passa på att ge ditt hem en välförtjänt fasadtvätt och taktvätt? Kanske är det dags att även måla huset? Vi guidar dig med tips inför sommarrenoveringen!

Taktvätt 

Taket på ditt hus exponeras dagligen av olika väder och påfrestningar. Det är därför viktigt att hålla det rent för att undvika skador. Här är några anledningar till varför taktvätt är en viktig punkt i din sommarrenovering: 

illustration-list-check

Helhetsintrycket

Det yttre taket är ofta en förbisedd del av husets yttre utseende. Att regelbundet rengöra det kan förbättra ditt hems övergripande utseende, vilket gör att det ser välskött ut och inbjudande för besökare och potentiella köpare.

illustration-list-check

Förebygger påväxter

Med åren kan påväxter fastna på ditt tegel- eller betongtak, som till exempel alger, mossa och lav, men också löv och barr. Det kan göra att fukt fäster lättare i taket och att materialet nöts. I sin tur kan det leda till frostsprängning och skador på taket. Det är därför viktigt att ta bort eventuella påväxter och utföra regelbundna taktvättar.

illustration-list-check

Förebygger skadedjur

Ansamlingar av skräp och smuts på taket kan locka till sig insekter och skadedjur. Att rengöra området kan hjälpa till att avskräcka skadedjur från att bosätta sig och eventuellt hitta in i ditt hem.

illustration-list-check

Förebygger skador

Genom att rengöra taket kan du inspektera ytan för tecken på skador eller slitage. Att åtgärda problem omedelbart, som sprickor eller vattenskador, kan förhindra ytterligare försämring och kostsamma reparationer i framtiden.

illustration-list-check

Hälsa och hygien

Ett smutsigt tak kan vara en grogrund för allergener och föroreningar, vilket kan påverka luftkvaliteten runt ditt hem. Taktvätt hjälper till att upprätthålla en hälsosam livsmiljö för dig och din familj.

Är det är dags för ett helt nytt tak? Läs mer om hur du kan planera och lägga om ditt tak i vår artikel om takläggning.

Vad ska jag tänka på vid taktvätt?

illustration-list-arrow

Undvik att använda högtryckstvätt på taket då det kan göra mer skada än nytta. 

illustration-list-arrow

Beroende på vilket material ditt tak är av, välj en lämplig rengöringslösning. För de flesta ytor bör en blandning av milt rengöringsmedel och vatten räcka.

illustration-list-arrow

Löv och barr kan enkelt borstas bort, men alger, mossa och lav behöver tas bort med hjälp av en professionell rengöringsprodukt. 

illustration-list-arrow

Innan du applicerar rengöring på hela taket, testa först på ett litet område. Då kan du vara säker på att lösningen är säker för materialet och inte orsakar några skador eller missfärgningar.

illustration-list-arrow

Förbered området och täck över närliggande växter, möbler eller ömtåliga ytor med exempelvis droppdukar för att skydda dem från medel och avrinning.

Om du tvättar ditt tak kontinuerligt och ser till att det är fritt från påväxter behöver det inte bli ett svårt jobb. Vi rekommenderar däremot att ta hjälp av professionella takläggare för att undvika onödiga skaderisker. Proffs vet även hur taket ska rengöras på rätt sätt och lämnar inget ogjort.

Ta hjälp med taktvätt

Lägg ut uppdrag

Fasadtvätt

När ditt tak är rent och innan du börjar med eventuell målning är det läge att titta över din fasad. Är den skadad någonstans bör du först och främst åtgärda det för att förhindra att det blir värre. Vanliga skador är sprickor, lösa sidospår eller flagnande färg. Om din villa behöver en fasadrenovering kan du läsa mer om hur du planerar ett byte eller renovering av fasaden i artikeln nedan:


Regelbunden rengöring av fasaden hjälper till att ta bort smuts, mögel och andra föroreningar, vilket gör att ditt hus ser fräscht ut. Att unna huset en fasadtvätt med jämna mellanrum kan ge det ett nymålat uttryck - även om så inte är fallet. Vi listar några anledningar till varför det är viktigt att tvätta din fasad:

illustration-list-check

Bevarar byggnadsmaterialet

Smuts, damm, alger, mögel och föroreningar kan samlas på fasaden med tiden. Dessa element kan försämra byggmaterialen och orsaka onödigt slitage. 

illustration-list-check

Förebygger påväxter

Fasaden utsätts regelbundet för väder och vind. Vid mycket regn och hög luftfuktighet kan mögel börja växa på fasaden. Dessa kan leda till strukturella skador och även påverka inomhusluftens kvalitet. Påväxter som svamp och alger älskar också fukt, vilket resulterar att träfasader ofta blir attraktiva mål.

illustration-list-check

Bevarar fastighetens värde

En välskött fasad tillför värde till din fastighet. När det är dags att sälja ditt hus kan en ren fasad lämna ett positivt intryck på potentiella köpare och hjälpa till att motivera ett högre försäljningspris.

Hur rengör jag fasaden?

illustration-list-arrow

Det går bra att tvätta fasaden med miljömärkt diskmedel eller såpa, lika bra som med allehanda kemikalier. Om du har envist smuts och påväxter kan du testa en miljömärkt alg- och mögeltvätt.

illustration-list-arrow

Hur ofta du bör tvätta din fasad beror på klimatet och nivån av föroreningar i ditt område. Helst bör du rengöra ditt hus utvändigt varje eller vartannat år, men du kan behöva göra det oftare om du befinner dig i en särskilt dammig eller fuktig miljö.

Om du har att göra med en stor eller svårstädad fasad, eller om du är obekväm med höjder, rekommenderar vi att anlita proffs. Hos Offerta kan du jämföra upp till sex offerter från olika företag.

Ta hjälp med fasadtvätt

Lägg ut uppdrag

Måla om huset

Att måla om utsidan av din villa är viktigt av flera anledningar, eftersom det ger både praktiska och estetiska fördelar. Vi listar några anledningar till varför målning av huset även är en viktig del i din sommarrenovering:

illustration-list-check

Skyddar från väder och vind

Den yttre färgen fungerar som en skyddande barriär mot jordens element, inklusive UV-strålar, regn, snö, vind och temperaturfluktuationer. Ett nytt lager färg hjälper till att förhindra att fukt tränger in i väggarna, vilket kan leda till mögel, röta och strukturella skador.

illustration-list-check

Bevarar och förlänger livslängden

Regelbunden ommålning hjälper till att upprätthålla integriteten hos de yttre ytorna, särskilt om ditt hus har trä, stuckatur eller andra porösa material. Det kan förlänga livslängden för dessa material och spara pengar på eventuella reparationer eller byten.

illustration-list-check

Förebygger röta

Oskyddade träytor är känsliga för röta över tid på grund av exponeringen för fukt och insekter. Ommålning med kvalitetsfärg ger ett skyddande lager som hjälper till att förhindra dessa problem.

illustration-list-check

Förändrar helhetsintrycket

En välskött och snygg fasad kan öka värdet på din fastighet. Att måla huset ger dig även möjlighet att uppdatera färgvalen och ge ditt hus en originell touch! 

Tips när du ska måla om huset

Fördelarna med att hålla din fasad fräsch är många, men när är det dags att måla om? Olika typer av fasadfärg håller olika länge. En fasad med oljetäcklasyr håller sig fräsch i ungefär tio år, medan moderna akrylatfärger kan hålla runt femton år.

Här är ytterligare tips vid ommålning:

illustration-list-arrow

Måla huset när vädret är lagom. Det ska inte vara för varmt eller för kallt och det får absolut inte regna. Juli och augusti brukar vara bra månader för att måla om fasaden - perfekt under din sommarrenovering!

illustration-list-arrow

Välj en högkvalitativ fasadfärg. Fasadfärger är speciellt framtagna för att motstå väder och vind, inklusive UV-strålar, fukt och temperaturförändringar. Investera i en högkvalitativ färg som erbjuder bra täckning och hållbarhet för att säkerställa livslängden på ditt målararbete.

illustration-list-arrow

Testa färger. Precis som med invändig målning, testa dina valda färger på en liten del av fasaden innan du bestämmer dig för hela huset. Observera hur färgerna ser ut vid olika tider på dygnet och under olika ljusförhållanden.

Jämför offerter när du behöver hjälp

Vissa väljer att måla om fasaden själv, men tänk på att det är tidskrävande arbete. Många väljer därför att anlita en professionell målare för hela eller delar av projektet. Det ger dig mer tid att även njuta av sommaren och ditt hus! 

En god idé är att ta in offerter från flera företag för att jämföra deras erbjudanden och vad som ingår i dem. På Offerta kan du enkelt beskriva ditt projekt och direkt få offerter från flera företag. Därifrån kan du läsa omdömen och se referenser för att hitta den perfekta hantverkaren för just dig.

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag
Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj