Guide

Fixa det gröna i trädgården

2024-05-14

Kvinna som fixar i sin trädgård.

Nu är den nära - sommaren! En perfekt tid att njuta utomhus, och för dig med trädgård är det även dags att lägga lite extra tid på det gröna. JAS-perioden, dvs. juli, augusti och september, är bland annat bra beskärningsmånader för de flesta buskar och träd. Det är också en bra tid att arbeta med din gräsmatta för att råda bot på oönskat ogräs och mossa. 

Vi ger dig de bästa tipsen för att optimera din trädgård!

Beskär dina träd och buskar 

Under JAS-perioden är de flesta växter i full tillväxt, vilket underlättar vid beskärning av träd och buskar. För de sorter som kallas "blödare", t.ex. lönn, magnolia, prydnadskörsbär och bok, är denna period i princip den enda tiden på året som det passar att beskära.

Grundläggande beskärningstips: 

illustration-list-arrow

Ta bort döda och skadade grenar.

illustration-list-arrow

Lägg snittet på ett ställe där busken eller trädet har bäst förutsättningar för ny tillväxt. Dvs. ovanför en ung knopp eller sidogren som riktar sig utåt från stammen. 

illustration-list-arrow

Skär bort tunna, svaga grenar som växer in i kronan eller grenar som ligger mot varandra. Korta även långa skott som kan förstöra helhetsintrycket.

Tänk på det här när du klipper häcken 

Häckar med kraftig tillväxt är bra att klippa flera gånger per säsong för att hålla dess form. Det är speciellt viktigt att regelbundet beskära unga häckar för att de ska bli täta och fina. Men ta bara lite åt gången. Tänk även på att hålla en rak vinkel på redskapet när du jobbar. Klipp heller inte för mycket direkt, utan klipp lite åt gången och ta några steg tillbaka för att se om höjden blir lagom. Ett tips om du tycker det är svårt med ögonmått är att spänna upp ett snöre för att hålla en jämn linje.

Det är inte alltid lätt att avgöra var och hur man ska beskära eller klippa. Vill du istället överlåta jobbet till ett proffs rekommenderar vi att ta hjälp av kunniga trädgårdsmästare. Det innebär även mer tid för dig att koppla av och njuta!  

Få offerter från trädgårdsmästare

Lägg ut uppdrag

Ta hand om din gräsmatta

En trevlig gräsmatta är ett perfekt underlag för sommarens alla picknicks och kubbmatcher. Under JAS-perioden, när sommarvärmen tar fart, minskar tillväxten och du behöver inte klippa din gräsmatta lika ofta som under våren och tidig sommar.

Fixa gräsmattan under JAS-perioden

illustration-list-check

Vattna

Det är viktigt att du vattnar din gräsmatta rikligt vid torrperioder. Tänk på att vattna på kvällen då avdunstningen är som minst. Se däremot till att hålla koll på eventuella bevattningsförbud som kan uppstå!

illustration-list-check

Gödsla

I början av augusti är det dags att gödsla din gräsmatta. Är det soligt och torrt i marken är det dock bättre att vänta några dagar tills fuktigare väder drar in. Vill man lägga en ny gräsmatta är det en bra tidpunkt att göra det när hösten sakta gör sitt intåg. Efter man har sått fröna klipp inte det nysådda gräset förrän det är 5-7 cm högt. 

illustration-list-check

Kratta

I slutet av JAS-perioden när löven börjar falla är det viktigt att du krattar upp dem. Lämnar du ett tjockt lager av löv kan dessa kväva gräset.

Effektiv mossbekämpning 

Börjar din gräsmatta bli mer mossa än gräs? Du är inte ensam. För att få bort oönskad mossa i gräsmattan bör du först fastställa vad den beror på. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs kommer den garanterat att komma tillbaka.

Vanliga orsaker till mossa:

illustration-list-arrow

Är gräsmattan dåligt dränerad?

Om delar av din trädgård är vattenfylld länge efter ett kraftigt regn, så är det ett tecken på dålig dränering. Där det är fuktigt trivs mossan i gräsmattan. 

illustration-list-arrow

Var det länge sedan du gödslade gräsmattan?

Näringsbrist leder till att gräset får sämre konkurrenskraft, något som mossan inte är sen att utnyttja. 

illustration-list-arrow

Har gräsmattan lågt pH-värde?

Om jorden är kemiskt sur (har lågt pH-värde) kommer mossan att trivas bättre än gräset. Det kan åtgärdas genom att man kalkar gräsmattan. Tänk dock på att inte kalka gräsmattan i onödan.

illustration-list-arrow

Är gräsmattan skuggad av stora träd?

Mossa trivs bättre i skugga än vad gräs gör. Använd gräsfröblandningar för skuggiga lägen för att öka gräsets tillväxt även där. Kanske finns det några stora träd som kan tas bort eller glesas ur för att få bort mossan i gräsmattan?

Säg hejdå till ogräs 

Kämpar du även med besvärligt ogräs i gräsmattan? Precis som med mossa handlar det om att få gräset att konkurrera ut ogräset, istället för tvärt om. Det går med det kräver lite jobb. Om du hellre vill lägga tid på annat är ett tips att ta in offerter från olika trädgårdsmästare som gör jobbet åt dig!

Vanliga orsaker till ogräs:

illustration-list-arrow

Ogräsfrö i gräsfröblandningen.

illustration-list-arrow

Ogräset finns redan i jorden både som frö och rötter.

illustration-list-arrow

Ogräsfrö sprids med dressgodset.

illustration-list-arrow

Spridning med maskiner och redskap.

illustration-list-arrow

Fröspridning med djur, särskilt fåglar samt med vindar och luftströmmar.

Det finns mycket att fixa med i trädgården under JAS-perioden. Har du inte tillräckligt med tid, eller vill fokusera på det du tycker är roligast? Offerta hjälper dig att hitta den bästa hjälpen för just din trädgård.

Få offerter för trädgårdsskötsel

Lägg ut uppdrag
Så fungerar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj