Inspiration

Så förvandlar du uteplatsen inför säsongen

2023-05-31

Mysig uteplats kvällstid med lampor och golvkuddar

Vi går mot varmare tider och för många av oss betyder det att vi snart får ett extra rum i form av en altan, terrass eller balkong. I år kommer många sannolikt att spendera mycket mer tid hemma, så nu är det hög tid att börja preppa uteplatsen för säsongen. Så hur ska man göra för att få ut så mycket som möjligt av den? Här samlar vi några värdefulla tips på hur du förvandlar din uteplats till en mysigt och ombonad plats att koppla av på.

Börja med planeringen

Mysig uteplats dagtid

För att få ut så mycket som möjligt av din uteplats behöver du börja med att planera upp hur du vill ha det. Hur stor är ytan, vad kommer du använda den till och har du möjlighet att kombinera flera olika användningsområden? Det bästa är att börja med en enkel skiss eller plan. Har du liten yta behöver du välja, ska det fungera som loungeyta eller vill du ha ett matbord? För dig med större plats finns det mycket att vinna på att strategiskt placera ut de olika delarna. Om du längtar efter middagar under ljumma sommarkvällar behöver du placera matbordet så att du får ut så mycket som möjligt utav kvällssolen. Planerar du istället att tillbringa mest tid när solen skiner dagtid kanske du även behöver planera för att få in skugga under de varmaste timmarna.

Skapa rumskänsla

För att få till en mysig känsla på uteplatsen behöver du skapa känslan av ett rum. En uteplats som saknar nivåer kan dessutom kännas platt. Det kan handla om att skärma av med en enkel staketvägg eller en spaljé. Dessa kan också ge både vind- och insynsskydd och fungera som en extra vägg att möblera mot. Har du mer plats kan en pergola göra sig fin, gärna med en segelduk i taket för en ombonad känsla. De extra väggarna fungerar också bra att hänga upp växter, verktyg och ljusslingor på och skapar fler dimensioner än om allt står direkt på golvet. Det finns dessutom fina galler som är lätta att hänga upp balkonglådor och krukor på.

Multifunktion eller platsbyggd

Beroende på vilken funktion du vill att din uteplats ska ha kan det vara värt att satsa på möbler som lätt kan användas på flera sätt. Många trädgårdsmöbler finns i moduler som kan användas var för sig eller tillsammans för att bilda en större möbel. Det blir också fint med en stor platsbyggd bänk där alla får plats. Eller varför inte en mysig hörna med mängder av kuddar och filtar som vid behov kan bli fler sittplatser. Att bygga eget kräver såklart lite mer jobb men det går också att anlita en snickare via Offerta och få det precis som du vill ha det.

Hoppa över de helt färdiga möbelgrupperna och våga blanda material på bord, stolar och loungemöbler. För en mer avslappnad och hemtrevlig känsla blir det finast att blanda till exempel rotting, trä och stål tillsammans och istället binda ihop det färg och formmässigt. Här finns det stora möjligheter att fynda secondhand och på loppis och måla i en skyddande färg som tål utomhusbruk.

Få offerter från snickare

Lägg ut uppdrag

Ge golvet lite extra kärlek

På uteplatsen är vi ofta i tunnare tofflor eller helt utan skor och det finns många sätt att få till en härligare känsla på golvet. På den lilla uteplatsen kan en trall göra underverk på ett trist betonggolv för att få en varmare känsla. Altangolv i trä har en tendens att anta en gråtrist ton och för dig som inte vill slipa eller olja in det går det utmärkt att måla i en härlig nyans. Det finns också mycket man kan göra med mattor av olika slag, på balkongen kan det vara fint att lägga på några trasmattor för en bohemisk känsla. Men för den större uteplatsen finns det många mattor som tål att ligga utomhus i olika typer av plastmaterial och bast.

Låt växterna ta plats

En terrass, altan eller balkong utan gröna växter känns snabbt stel och tråkigt. Så ös på med blommor och växter av olika slag. Eller varför inte anlägga en liten köksträdgård och njuta av att kunna klippa av färsk basilika, persilja och dill till middagen. Men tänk på att inte ställa ut dem för tidigt då det fortfarande är kallt om nätterna. Få till flera dimensioner, det är snyggt att låta slingerväxter ta plats och växa längst väggen eller hänga i amplar från taket, satsa på rejäla krukor och blomlådor till de som står på golvet så att växterna verkligen kan ta plats.

Mysig uteplats kvällstid

Välj rätt belysning

För att få till den där riktigt mysiga känslan behöver du lysa upp uteplatsen med lyktor, lampor eller ljusslingor. Det finns tex solcellslampor som lyser upp om kvällarna och laddas av solljuset på dagarna. Väljer du ljuskällor utan batteri behöver du välja rätt typ strömkälla som är klassad för utomhusbruk. Har du tak på din uteplats kan ris- eller bambulampor bidra med en mysig känsla som skapar mer av ett rum.

Få hjälp med din uteplats

Känns det svårt eller tidskrävande att få till uteplatsen? Kanske behöver du hjälp med nytt golv, att snickra en platsbyggd möbel eller få upp en pergola? På Offerta kommer du enkelt i kontakt med kontrollerade firmor som kan hjälpa dig med allt som rör din uteplats. Lägg ut ditt uppdrag hos oss så hjälper våra proffs dig på nolltid!

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj