Guide

Så överlever du hösten - 5 steg till ett storstädat & ombonat hem

2023-11-01

Mysig säng med tända ljus på nattduksbordet, grön växt och filtar i beige och brunt.

Det är klassiskt att vårstäda, städa ut vintern ur hemmet och välkomna nya somriga tider. Men visst kan man fråga sig själv varför det inte istället hör till vanligheten att höststäda - när det är nu tiden för att vara hemma faktiskt börjar? I takt med att det blir kallare ute ökar timmarna som vi väljer att spendera inne i värmen, och då är det ju helt rimligt att ha det varmt, mysigt och nystädat omkring oss. Här kommer 5 tips till ett storstädat och ombonat hem inför årets kalla period.

Lev efter säsong

Grunden i städning handlar om att plocka bort. När överflödet av saker och prylar minskar känns ett hem genast mindre stökigt och kan i många fall även upplevas rymligare. Ett bra sätt att få plats över i både hallen, garderoben och på hyllorna är att leva efter säsong. När hösten är på intåg - plocka bort sandaler, shorts, sommarklänningar och strandleksaker och gör istället plats för de varmare alternativen. I bästa fall: Låt inte ens de prylar som hör vår- och sommar vara kvar inne i ditt hem, inte ens om du har ett förråd i lägenheten. Du som istället har ett vind- eller källarförråd kan med fördel stuva undan sakerna där. Harmonin när du öppnar garderoben och det inte väller över av saker, kommer du vilja tacka dig själv för - vi lovar.

Byt ut somriga textilier till fällar och ullfiltar

Ett bra sätt att tackla vintern är att ombona hemma efter årstid. Textilier gör en hel del för hemmet och när kallare tider närmar sig är det A och O att omge dig med varma mysiga platser i ditt hem. Lägg krut på filtar, fällar, sammetsgardiner – eller kanske en ullpläd som får pryda soffan. Unna dig lite nya teer och krypa ihop framför en bra film. Att anamma den kallare årstiden fullt ut gör den lättare att ta sig igenom, även för de som avskyr vinter. Vem vet, kanske kommer du se tillbaka på november med värme.

Städa bort prylar och växter - gör plats för ljuskällor

Många tycker om prylar, fyllda bokhyllor och tidningstravar i högar på soffbordet. Mycket saker kan verkligen ha sin charm - men det är också det vi kan bli galna på i perioder när vi mestadels är hemma och plockar runt högarna i all oändlighet. Ett bra tips här är att tänka precis som med garderoben - byt ut. Magasin, sticklingar och ledsna växter i krukor kanske inte ska följa med in i hösten. Gör istället plats för ljuskällor. Ljusstakar, bordslampor och kanske en och annan ljusslinga kommer göra susen under mörka eftermiddagar och kvällar. Addera en kopp te och höstmyset är igång!

Höstig bild med tända ljus och en rönnbärskvist på bordet med en grå soffa i bakgrunden, gul kudde, röd filt och sovande hund.

Ta med dig hösten in

Ett annat bra sätt att inte ledsna på vinterhalvåret redan i november är att se det fina i naturens färger. Fallna löv och kastanjer i mängder kan göra sig riktigt fint om det får lite rampljus. Ta med dig hösten in och skapa ett fint stilleben av naturens utbud. Varför inte addera en blombukett i höstens rödgula färger när du ändå är igång. Sommaren i all ära, men hösten är kanske den vackraste årstiden av dem alla - om vi väljer att se det.

Boka hemstädning

När överflödet av prylar är bortplockade, garderoben utbytt och förrådet fyllt återstår egentligen bara en sak för att verkligen kunna njuta fullt ut av ditt ombonade höstiga hem: Boka hemstädning. Att städa själv blir aldrig så genomfräscht som det blir när man låter ett riktigt proffs sköta storstädningen. På Offerta kan du jämföra offerter från flera olika företag helt gratis. Därefter är det bara att luta dig tillbaka i ditt vackra, mysiga och rena hem - hösten kan börja!

Få offerter från städföretag

Lägg ut uppdrag

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj