Guide

Storstädning - det här behöver du göra

2023-11-01

Organiserad och städad badrumslåda

En ledig helg hemma känns efterlängtad men tyvärr inte så förlåtande när du upptäcker smutsiga fönster, dammiga hörn, fläckar och beläggningar där hemma. Visst längtar man bara efter en riktig storstädning nu? Den skönaste känslan är dock när den är gjord. Att ha ett rent hus ökar inte bara trivseln, utan minimerar också bakterier och virus och gör hemmet en trevligare plats att vistas på.
Så var börjar man egentligen? Vi guidar dig till en lyckad storstädning som får hemmet att kännas som nytt igen.

Rensa, lägg undan och ge bort

Börja med rensningen och var hård, dela upp i ge bort, lägga undan och laga. Plocka undan kläder, skor, eller andra kläder som inte hör säsongen till. Att göra en genomlysning i förrådet, garaget eller vinden är inte hellre så dumt. Genom att göra sig av med gamla saker och prylar som annars bara samlar damm frigörs utrymme och städningen blir enklare. Skänk bort till behövande, återvinn eller anordna en loppis och skänk pengarna till en organisaion som gör gott. Du får tex rut-avdrag om du tar hjälp med att lämna in gamla saker till återvinning.

Modernt inrett sovrum med nybäddad säng

Bestäm vad som behöver göras

Det är roligare om ni är fler som storstädar, börja med att göra en lista på allt som ska göras och dela upp det i olika delar. Då känns uppgiften mindre krävande och ni får en tydlig överblick över städning, sortering och grovstädning. Kanske inser ni att det inte möjligt att få gjort allt på en dag. Om städningen känns överväldigande kan det vara värt att se det som en sport där den som kan bocka av flest punkter vinner (utan att tumma på kvalitén givetvis).

Badrum

Badrummet eller badrummen är en av de stora tidstjuvarna i städning. Här finns mycket att städa och hålla efter och till skillnad från den vanliga veckostädning är det nu dags för ett helhetsgrepp. Passa på att rengöra kakel och klinkers noggrant och se över fogarna som lät blir missfärgade med tiden. Här fungerar ofta ättika, bikarbonat och en specialborste för att få det riktigt rent. Handfat och avloppsbrunn i dusch eller badkar är viktigt att rensa med jämna mellanrum och städa porslinet extra noga från kalk och tvålrester. Duschkabinen eller duschdrapperiet kan också behöva rengöras grundligt för att bli ordentligt rent. Att rengöra tvättmaskinen och torktumlaren både in-och utvändigt är något som många glömmer. Det finns särskilda rengöringsmedel för ändamålet som gör att de arbetar både effektivare och förlänger hållbarheten. Självklart byter du ut handdukarna, badrumsmattan och unnar dig en ny tvål och doftljus när du är färdig.

Köket

Köket är precis som badrummet en stor post i vårstädningen. Lägg extra fokus på att få rent vitvaror som även kan behöva frostas av. Satsa också på att göra ugnen skinande ren i och med att det inte görs särskilt ofta. För den ihärdiga kan det vara värt att dra fram kyl, frys och spis för att få rent även bakom. Passa på att rengöra köksfläkten ordentligt, byt filter och gör en ordentlig rengöring av mikrovågsugnen. Beroende på vad du har för bänkyta och stänkskydd behöver du anpassa rengöringssätten och underhållet efter materialet. Många glömmer också att torka av inuti skåp och lådor, ovanpå köksskåpen och på golvlister där det lätt hamnar stänk och samlas damm. Var det länge sen du gjorde rent diskmaskinen är det hög tid för det, ta ut filter och lösa delar och rengör och diska med speciellt rengöringsmedel. Passa också på att göra rent sopskåp och kärl för återvinning när du ändå är igång.

Sovrum

Visst är det underbart att krypa ner i en helt nybäddad säng. Förutom lakanbyte bör du se till att vädra dammsuga och madrassen och tvätta alla överdrag, madrassskydd och andra textilier i sovrummet. Glöm inte bort täcken och kuddar som sällan tvättas. Förr det vanligt att vädra hela linneskåpet men du bör i alla fall unna överkastet en kemtvätt. Om du inte redan rensat i garderoben är det nu hög tid att göra det för att lättare kunna dammsuga och torka av. Torka av alla synliga ytor, i byrålådor och skåp och dra gärna ut sängen för att kunna dammsuga längst bakom. Har du skaffat en arbetshörna i sovrummet så se till att göra rent skärm, tangentbord och arbetsbord noggrant. I barnrum kan det vara en idé att tvätta mjukisdjur, diska lego eller andra plastleksaker i diskmaskinen och skaka mattor.

Övriga rum

Här är det sedvanlig dammsugning och våttorkning som gäller. Se till att skaka alla mattor, prydnadskuddar, plädar och andra textiler och tvätta om det behövs. Torka av eller dammtorka av ytor, lister, hyllor och lampor med skärm. Dammsug eller tvätta sofföverdrag och gardiner (kanske kommer vårgardinerna fram nu?) och glöm inte att torka av gardinstången. Alla fönster bör tvättas minst 2 gånger per år och vid behov öppnas upp helt för att kunna rengöras grundligt. Passa även på att torka av eventuella persienner. Många glömmer också att städa bakom och runt elementen, på dörrkarmar, i skåp och fasta hyllor.

Vi vet, att storstäda är otroligt tidskrävande och det finns få genvägar samtidigt som vi gärna vill ha det gjort. I mångas stressiga vardagsliv kan det dessutom vara svårt att få tiden att räcka till, så att ta hjälp med en storstädning kan därför vara väl investerade pengar för hela familjen. Ni har dessutom möjlighet att skräddarsy era behov beroende på vad ni vill ha hjälp med. Jämför gärna olika företags referenser, omdömen och tjänsteutbud innan du bestämmer dig.

Få offerter på städning

Lägg ut uppdrag
Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj